Jakie są rodzaje mleka?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

31.10.2024

Jakie są rodzaje mleka?

Istnieje mnóstwo rodzajów mleka na pewno często się zastanawiacie nad tym, które jest to najlepsze. Wygody i niewygody nie tylko mleka krowiego ale i innych rodzajów, zobaczymy w artykule poniżej. 

Mleko krowie

Mleko krowie jest bogate w białka i inne makroskładniki. Jest także doskonałym źródłem wapnia. Można je rozróżnić na mleko odtłuszczone, półtłuste i pełnotłuste. Jaka jest jednak między nimi różnica? Różnicujemy je po prostu na podstawie zawartości tłuszczu w mleku. Mleko odtłuszczone powinno zawierać maksymalnie 0,5 g tłuszczu na 100 ml mleka, półtłuste - w granicach 1,5-1,8 g tłuszczu na 100 ml, a pełnotłuste - minimum 3,5 g tłuszczu na 100 ml mleka. Jak uzyskuje się te ilości? Każde mleko jest najpierw odtłuszczane, a następnie dodaje się do niego wymaganą ilość tłuszczu. Różnice w składzie mleku krowim obejmują także kaloryczność i zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) – mleko półtłuste zawiera mniej tych witamin w porównaniu z mlekiem pełnotłustym.

Mleko kozie

Mleko kozie jest uważane za bardziej wartościowe, lepiej przyswajalne i korzystniejsze dla zdrowia niż mleko krowie. Jest odpowiednie również dla osób uczulonych na mleko krowie – głównym alergenem w mleku krowim jest kazeina, która w mleku kozim występuje jedynie w bardzo małych ilościach.

Mleko owcze

Mleko owcze zaliczane jest do najbardziej pożywnego mleka w świecie zwierzęcym. Zawiera dużą ilość białka oraz nawet dwukrotnie więcej witamin i minerałów w porównaniu do mleka krowiego. Zawiera również inne substancje korzystne dla zdrowia i sprzyja lepszemu wchłanianiu laktozy, dlatego jest odpowiednie także dla osób z łagodną nietolerancją laktozy.  

Mleko roślinne

Mleko roślinne jest odpowiednią alternatywą dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy lub alergią na mleko. Najczęściej wybieraną alternatywą jest mleko sojowe, które pod względem zawartości białka jest podobne do mleka krowiego, ale ma niższą zawartość tłuszczu. Mleko migdałowe jest wzbogacone w witaminy i minerały oraz zawiera minimalną ilość kalorii. Mleko owsiane z kolei dostarcza dużą ilość błonnika i antyoksydantów. Na przykład mleko kokosowe jest bardzo bogate w witaminy i minerały. Mleka roślinne stają się coraz bardziej popularne, a ich rodzaje wzrastają coraz bardziej.

W podsumowaniu można powiedzieć, że mleko można podzielić na różne rodzaje, z których każde ma swoje wady i zalety. Wybór odpowiedniego mleka zależy od Was, od tego, które najbardziej spełnia Wasze potrzeby i które najbardziej Wam odpowiada.

Inne artykuły

Wrzody żołądka u koni

31.10.2025

Wrzody żołądka u koni

Wrzody żołądka należą do najczęstszych chorób końskiego żołądka. Często są związane z nieżytem żołądka (gastritis) – stanem zapalnym błony śluzowej żołądka. Najczęściej występują u koni wyścigowych i sportowych, ale mogą na nie cierpieć konie w każdym wieku, każdej rasy i płci, zwłaszcza jeśli mają ograniczony dostęp do paszy. Źrebięta są bardziej podatne z powodu cieńszej błony śluzowej żołądka. Według statystyk 60–90% koni wyścigowych i 40–60% koni sportowych i rekreacyjnych ma wrzody żołądka. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tej chorobie.

Czytaj artykuł
Waroza pszczół

29.10.2025

Waroza pszczół

Waroza to bardzo niebezpieczna choroba pasożytnicza pszczół, która w pewnym stopniu dotyka niemal wszystkie rodziny pszczele. Jak się przed nią bronić? Jakie są środki zapobiegawcze? I jak objawia się choroba? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Czytaj artykuł
Cukrzyca u zwierząt

27.10.2025

Cukrzyca u zwierząt

Niestety, ta choroba dotyka nie tylko ludzi, ale także naszych futrzanych pupili. Jest to zaburzenie, które wpływa na zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. U zwierząt najczęściej spotyka się cukrzycę typu 1, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. Prowadzi to do nadmiernego stężenia cukru we krwi i może powodować szereg problemów zdrowotnych. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej o tej chorobie.

Czytaj artykuł