Plymouth (Siewki) - rasa dla każdej hodowli

Autor: Juraj Korim

21.09.2022

Plymouth (Siewki) - rasa dla każdej hodowli

Najpopularniejsze użytkowe rasy kur to ewidentnie Plymouth. Do Europy przybyły z USA, gdzie zostały wyhodowane w XIX wieku i stopniowo zdobyły mocną pozycję zarówno w dużych hodowlach, jak i w hodowli domowej. Odkryj piękno ich charakterystycznego wyglądu i dowiedz się, dlaczego ta rasa kur jest tak popularna wśród hodowców. Może tak Cię oczarują, że zdobędziesz je również do swojej hodowli.

Wygląd Plymouth

Można natknąć się na plymoutha z piórami zabarwionymi na wiele odcieni. Najczęściej mają czarno-biały pręgowany wygląd, ale mogą być też całe czarne lub białe albo mieć typowy brązowo-pomarańczowy odcień piór. Ich budowa ciała jest dość silna, a szczególnie dominująca jest szeroka klatka piersiowa. Głowa natomiast jest nieco mniejsza i zdobi ją wyprostowany grzebień. Dorosłe kury ważą od 2,5 do 3 kilogramów, natomiast koguty mogą ważyć nawet 4 kilogramy.

Spokojna natura i odporność

Hodowcy lubią plymouth za ich odporność oraz spokojne i przyjazne usposobienie. W dodatku prawie nie latają, więc wystarczy wybieg ograniczony niższym ogrodzeniem. Będą zadowolone z wystarczająco dużej zagrody, aby trochę pobiegać, ale odważą się na zamkniętą przestrzeń. Są żarłoczne i potrafią skubnąć trochę pokarmu w zagrodzie, ale to zdecydowanie za mało dla wysokiej produkcji jaj i trzeba je karmić codziennie.

Dużo jaj i mięsa

Plymouth mogą pochwalić się stosunkowo wysoką wydajnością. Szybko rosną i dojrzewają, a pierwszych jaj od kur można się spodziewać po około sześciu miesiącach życia. W ciągu roku można liczyć na około 200 jaj od każdej kury. Są rasy o wyższej rocznej nośności, ale to wciąż dobra liczba jaj. Ponieważ jest to rasa odporna, dodatkowe jajka nie przestaną się pojawiać nawet w zimie.

Cenione są również za delikatne i bardzo smaczne mięso. Smak mięsa zależy od podawanego pokarmu - dlatego, aby mięso było naprawdę delikatne i pełne smaku, ważne jest, aby karmić Plymouth dobrej jakości karmą  z dużą ilością składników odżywczych, witamin i minerałów. Jednak ze względu na ich skłonność do tycia, najlepiej nie przekarmiać ich nadmiernie.
Plymouth zadowolą Cię swoim wysokim umięśnieniem, ponieważ są rasą średnio ciężką, więc będziesz miał dużo mięsa nawet przy bardziej umiarkowanych rozmiarach racji.


Inne artykuły

Wrzody żołądka u koni

31.10.2025

Wrzody żołądka u koni

Wrzody żołądka należą do najczęstszych chorób końskiego żołądka. Często są związane z nieżytem żołądka (gastritis) – stanem zapalnym błony śluzowej żołądka. Najczęściej występują u koni wyścigowych i sportowych, ale mogą na nie cierpieć konie w każdym wieku, każdej rasy i płci, zwłaszcza jeśli mają ograniczony dostęp do paszy. Źrebięta są bardziej podatne z powodu cieńszej błony śluzowej żołądka. Według statystyk 60–90% koni wyścigowych i 40–60% koni sportowych i rekreacyjnych ma wrzody żołądka. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tej chorobie.

Czytaj artykuł
Waroza pszczół

29.10.2025

Waroza pszczół

Waroza to bardzo niebezpieczna choroba pasożytnicza pszczół, która w pewnym stopniu dotyka niemal wszystkie rodziny pszczele. Jak się przed nią bronić? Jakie są środki zapobiegawcze? I jak objawia się choroba? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Czytaj artykuł
Cukrzyca u zwierząt

27.10.2025

Cukrzyca u zwierząt

Niestety, ta choroba dotyka nie tylko ludzi, ale także naszych futrzanych pupili. Jest to zaburzenie, które wpływa na zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. U zwierząt najczęściej spotyka się cukrzycę typu 1, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. Prowadzi to do nadmiernego stężenia cukru we krwi i może powodować szereg problemów zdrowotnych. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej o tej chorobie.

Czytaj artykuł