

Autor: Pavel Frček
31.10.2024
Jakie są rodzaje mleka?
Istnieje mnóstwo rodzajów mleka na pewno często się zastanawiacie nad tym, które jest to najlepsze. Wygody i niewygody nie tylko mleka krowiego ale i innych rodzajów, zobaczymy w artykule poniżej.
Mleko krowie
Mleko krowie jest bogate w białka i inne makroskładniki. Jest także doskonałym źródłem wapnia. Można je rozróżnić na mleko odtłuszczone, półtłuste i pełnotłuste. Jaka jest jednak między nimi różnica? Różnicujemy je po prostu na podstawie zawartości tłuszczu w mleku. Mleko odtłuszczone powinno zawierać maksymalnie 0,5 g tłuszczu na 100 ml mleka, półtłuste - w granicach 1,5-1,8 g tłuszczu na 100 ml, a pełnotłuste - minimum 3,5 g tłuszczu na 100 ml mleka. Jak uzyskuje się te ilości? Każde mleko jest najpierw odtłuszczane, a następnie dodaje się do niego wymaganą ilość tłuszczu. Różnice w składzie mleku krowim obejmują także kaloryczność i zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) – mleko półtłuste zawiera mniej tych witamin w porównaniu z mlekiem pełnotłustym.
Mleko kozie
Mleko kozie jest uważane za bardziej wartościowe, lepiej przyswajalne i korzystniejsze dla zdrowia niż mleko krowie. Jest odpowiednie również dla osób uczulonych na mleko krowie – głównym alergenem w mleku krowim jest kazeina, która w mleku kozim występuje jedynie w bardzo małych ilościach.
Mleko owcze
Mleko owcze zaliczane jest do najbardziej pożywnego mleka w świecie zwierzęcym. Zawiera dużą ilość białka oraz nawet dwukrotnie więcej witamin i minerałów w porównaniu do mleka krowiego. Zawiera również inne substancje korzystne dla zdrowia i sprzyja lepszemu wchłanianiu laktozy, dlatego jest odpowiednie także dla osób z łagodną nietolerancją laktozy.
Mleko roślinne
Mleko roślinne jest odpowiednią alternatywą dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy lub alergią na mleko. Najczęściej wybieraną alternatywą jest mleko sojowe, które pod względem zawartości białka jest podobne do mleka krowiego, ale ma niższą zawartość tłuszczu. Mleko migdałowe jest wzbogacone w witaminy i minerały oraz zawiera minimalną ilość kalorii. Mleko owsiane z kolei dostarcza dużą ilość błonnika i antyoksydantów. Na przykład mleko kokosowe jest bardzo bogate w witaminy i minerały. Mleka roślinne stają się coraz bardziej popularne, a ich rodzaje wzrastają coraz bardziej.
W podsumowaniu można powiedzieć, że mleko można podzielić na różne rodzaje, z których każde ma swoje wady i zalety. Wybór odpowiedniego mleka zależy od Was, od tego, które najbardziej spełnia Wasze potrzeby i które najbardziej Wam odpowiada.
Inne artykuły

13.05.2025
Jak zrobić domowe jerky?
W ostatnim czasie jerky staje się coraz bardziej popularną przekąską – i nic dziwnego. Jest smaczne, bogate w składniki odżywcze i przede wszystkim pełne białka. Doskonale sprawdza się nie tylko na wyprawach i wycieczkach, ale też jako zdrowsza alternatywa dla chipsów podczas wieczornego seansu. Jak przygotować tę pyszność w domu?
Czytaj artykuł
13.05.2025
Czym karmić psa: BARF, karma sucha czy mokra?
W dzisiejszych czasach mamy wiele możliwości, jak i czym karmić swojego psa. Każda opcja ma swoje zalety i wady. Przyjrzyjmy się im razem.
Czytaj artykuł
30.04.2025
7 wskazówek dotyczących wiosennej pielęgnacji pastwisk
Prawidłowa wiosenna pielęgnacja pastwisk jest kluczowa, aby zapewnić wysokiej jakości i pożywny wypas przez cały sezon. W tym artykule przyjrzymy się głównym krokom, które powinien podjąć każdy hodowca przed rozpoczęciem okresu wypasania.
Czytaj artykuł