Autor: Juraj Korim

09.02.2024

Jakie są główne różnice między masłem a margaryną?

Mówi się, że margaryna jest tylko tanim substytutem masła bez prawie żadnej wartości dodanej. Ale co, jeśli powiemy ci, że zawierają one dużą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych, których generalnie brakuje nam jako ludziom. W nowym artykule omówimy podstawowe różnice między produktami chłodzonymi. 

Margaryna lepiej się rozprowadza

Margaryna ma niewątpliwie dużą przewagę dzięki swojej doskonałej smarowności. Wystarczy otworzyć pojemnik z tłuszczem roślinnym i rozsmarować go na chlebie.

W przypadku masła trzeba myśleć bardziej konstruktywnie i pozostawić je w temperaturze pokojowej na co najmniej kilka minut. Pokrojenie go na małe kawałki pomoże mu zmięknąć.

Skład, smak i wartość odżywcza

Czym jest margaryna? Masło roślinne nie ma smaku samo w sobie, aromat i proces produkcji odgrywają ważną rolę. Z tego powodu istnieje również bardziej zauważalna różnica między margarynami niż w przypadku masła, które jest wytwarzane głównie z pasteryzowanego mleka.

Co więcej, różnice między żywnością o nazwach "margaryna" i "masło" obejmują fakt, że masło, w porównaniu z jego "substytutem", nie zawiera barwników i konserwantów. Z reguły ten produkt mleczny zawiera 80 procent lub więcej tłuszczu. W porównaniu z masłem, margaryny nie zawierają cholesterolu i są mniej kaloryczne, ale masło może pochwalić się substancjami wzmacniającymi odporność. 

W przeszłości mówiło się o szkodliwym składzie margaryn, który zmienił się na przestrzeni lat. Obecnie dostępne produkty zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bogate w witaminy i minerały. Twierdzi się nawet, że dzisiejsze masło roślinne ma korzystniejszy skład niż masło tradycyjne, choć wiadomo, że jego smak jest niepowtarzalny. Należy jednak wybierać ostrożnie, nie na podstawie ceny produktu, ale na podstawie składu i jakości.

Produkcja przemysłowa

Wiemy, co masz na myśli. Margaryna jest produkowana chemicznie, a masło ręcznie. Niestety, w dzisiejszych czasach (z kilkoma wyjątkami) oba produkty spożywcze nie mają ze sobą nic wspólnego. Kiedyś do produkcji masła powszechnie używano maselnicy, ale dziś powszechnie sprzedawany nabiał jest również produkowany przemysłowo.

Zastosowanie

W kuchni oba produkty mają swoje własne, ale ograniczone zastosowanie. Margaryna jest używana nie tylko jako warstwa na chlebie, ale jest również dodawana do smarowideł, kremów i nadzień. Masło ma szeroki zakres zastosowań, jako składnik ciast, ciastek lub jako składnik kremów, zapiekanek lub na przykład w puree ziemniaczanym. 

Nie należy smażyć na margarynie. Tłuszcze roślinne i margaryny o wysokiej zawartości wody nie nadają się do obróbki cieplnej. Nie nadaje się do tego również masło, choć jest ono powszechnie stosowane na patelniach. W wyższych temperaturach powstają niepożądane związki rakotwórcze.

A co z masłem do smarowania?

Prosta odpowiedź. Masło do smarowania nie ma nic wspólnego z masłem jako takim, ponieważ nie spełnia norm dotyczących składu tej żywności. Choć nie umniejsza to jego smakowitości, właściwym określeniem jest "smarowidło".

Rada końcowa

Niezależnie od tego, czy jesteś "drużyną masła", czy "drużyną margaryny", nie lekceważ składników przy ich wyborze i raczej dopłacaj. Zamiast masła, które uwalnia szkodliwe substancje w wysokich temperaturach, do smażenia używaj oleju rzepakowego. 

Inne artykuły

Wrzody żołądka u koni

31.10.2025

Wrzody żołądka u koni

Wrzody żołądka należą do najczęstszych chorób końskiego żołądka. Często są związane z nieżytem żołądka (gastritis) – stanem zapalnym błony śluzowej żołądka. Najczęściej występują u koni wyścigowych i sportowych, ale mogą na nie cierpieć konie w każdym wieku, każdej rasy i płci, zwłaszcza jeśli mają ograniczony dostęp do paszy. Źrebięta są bardziej podatne z powodu cieńszej błony śluzowej żołądka. Według statystyk 60–90% koni wyścigowych i 40–60% koni sportowych i rekreacyjnych ma wrzody żołądka. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tej chorobie.

Czytaj artykuł
Waroza pszczół

29.10.2025

Waroza pszczół

Waroza to bardzo niebezpieczna choroba pasożytnicza pszczół, która w pewnym stopniu dotyka niemal wszystkie rodziny pszczele. Jak się przed nią bronić? Jakie są środki zapobiegawcze? I jak objawia się choroba? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Czytaj artykuł
Cukrzyca u zwierząt

27.10.2025

Cukrzyca u zwierząt

Niestety, ta choroba dotyka nie tylko ludzi, ale także naszych futrzanych pupili. Jest to zaburzenie, które wpływa na zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. U zwierząt najczęściej spotyka się cukrzycę typu 1, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. Prowadzi to do nadmiernego stężenia cukru we krwi i może powodować szereg problemów zdrowotnych. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej o tej chorobie.

Czytaj artykuł