Autor: Juraj Korim
13.02.2024
Jak używać masła klarowanego?
Zainteresował Cię artykuł "Jakie są główne różnice między masłem a margaryną"? Z pewnością pamiętasz, że oba tłuszcze nie powinny być używane do smażenia. Mamy jednak dobrą wiadomość - istnieją alternatywy inne niż rafinowane oleje. Jedną z nich jest ghee, często nazywane płynnym złotem. W dzisiejszym artykule opowiemy więcej o tym, czym jest ghee i jakie ma zastosowania.
Eliksir zdrowia ze starożytnych Indii
Choć wydaje się, że dopiero niedawno zetknęliśmy się z masłem klarowanym, prawda jest taka, że historia tego przysmaku sięga 5000 lat wstecz do prehistorycznych Indii. Hindusi uważali "ghee" za korzystne lekarstwo, a dziś przyjrzymy się, co ich do tego skłoniło.
Jak zrobić masło klarowane
Przepis na masło klarowane brzmi dość prosto. Masło ghee powstaje w wyniku przegotowania konwencjonalnego masła, pozostawiając jedynie tłuszcz z oryginalnego produktu mlecznego, wolny od laktozy i osadu mlecznego.
Zastosowanie w kuchni
Tak zwany punkt dymienia ghee występuje dopiero w temperaturze 250 stopni, co czyni z niego świetną bazę do smażenia potraw. Ghee nie uwalnia niebezpiecznych toksyn rakotwórczych i choć nie ma tak wyrazistego smaku jak tradycyjne masło, to jednak pozytywnie wpływa na ostateczny aromat potrawy. Istnieje wiele innych zastosowań ghee w gastronomii, w tym pieczenie, gotowanie i zimna obróbka .
Przyswajalne dla wszystkich
Dzięki procesowi produkcji, ghee jest wolne od białek mleka i dlatego może być spożywane nawet przez osoby nietolerujące laktozy. Z kolei kwas masłowy działa przeciwzapalnie i wspomaga układ trawienny. Ponadto, masło klarowane może wiązać w sobie toksyny, co zwiększy wysiłki związane z odchudzaniem.
Nie można pominąć witamin
Oczyszczanie. Złe rzeczy znikną, a pozostaną tylko te korzystne. Chociaż brzmi to jak fantazja, masło klarowane w rzeczywistości zachowuje witaminy, przeciwutleniacze, magnez i żelazo, a jednocześnie jest pozbawione substancji, które mogą być szkodliwe, zwłaszcza po obróbce cieplnej. Ghee zawiera również wysoki poziom maślanu, kwasu tłuszczowego o pozytywnym wpływie na układ trawienny. Wartość odżywczą masła klarowanego można zatem uznać za totalną bombę.
Na jak długo wystarczy masło klarowane?
Może nie jest to produkt przystępny cenowo, ale jeśli weźmie się pod uwagę jego użyteczność i kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia - w lodówce może wytrzymać nawet rok - warto rozważyć jego zakup.
Można też spróbować zrobić domowe masło ghee. Roztop zwykłe masło w rondelku i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Stopniowo usuwaj białko mleka, odcedź i gotowe! Należy jednak uważać, aby nie przypalić płynu.
"Organiczne z organicznego"
Jeśli chcesz zmaksymalizować jakość klarowanego masła, jednocześnie gwarantując jego pochodzenie, najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie własnego masła jako źródła tak zwanego płynnego złota.
Używając maselnicy do wyrobu masła, przygotujesz najlepszy tłuszcz mleczny, którego część wykorzystasz na przykład do kremów, a resztę do ukochanego ghee. A po dzisiejszym dniu, kiedy już wiesz, czym jest masło klarowane, możesz z radością szkolić swoich bliskich".
Inne artykuły
31.10.2025
Wrzody żołądka u koni
Wrzody żołądka należą do najczęstszych chorób końskiego żołądka. Często są związane z nieżytem żołądka (gastritis) – stanem zapalnym błony śluzowej żołądka. Najczęściej występują u koni wyścigowych i sportowych, ale mogą na nie cierpieć konie w każdym wieku, każdej rasy i płci, zwłaszcza jeśli mają ograniczony dostęp do paszy. Źrebięta są bardziej podatne z powodu cieńszej błony śluzowej żołądka. Według statystyk 60–90% koni wyścigowych i 40–60% koni sportowych i rekreacyjnych ma wrzody żołądka. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tej chorobie.
Czytaj artykuł
29.10.2025
Waroza pszczół
Waroza to bardzo niebezpieczna choroba pasożytnicza pszczół, która w pewnym stopniu dotyka niemal wszystkie rodziny pszczele. Jak się przed nią bronić? Jakie są środki zapobiegawcze? I jak objawia się choroba? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Czytaj artykuł
27.10.2025
Cukrzyca u zwierząt
Niestety, ta choroba dotyka nie tylko ludzi, ale także naszych futrzanych pupili. Jest to zaburzenie, które wpływa na zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. U zwierząt najczęściej spotyka się cukrzycę typu 1, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. Prowadzi to do nadmiernego stężenia cukru we krwi i może powodować szereg problemów zdrowotnych. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej o tej chorobie.
Czytaj artykuł