Jak używać masła klarowanego?

Autor: Juraj Korim

13.02.2024

Jak używać masła klarowanego?

Zainteresował Cię artykuł "Jakie są główne różnice między masłem a margaryną"? Z pewnością pamiętasz, że oba tłuszcze nie powinny być używane do smażenia. Mamy jednak dobrą wiadomość - istnieją alternatywy inne niż rafinowane oleje. Jedną z nich jest ghee, często nazywane płynnym złotem. W dzisiejszym artykule opowiemy więcej o tym, czym jest ghee i jakie ma zastosowania.


Eliksir zdrowia ze starożytnych Indii

Choć wydaje się, że dopiero niedawno zetknęliśmy się z masłem klarowanym, prawda jest taka, że historia tego przysmaku sięga 5000 lat wstecz do prehistorycznych Indii. Hindusi uważali "ghee" za korzystne lekarstwo, a dziś przyjrzymy się, co ich do tego skłoniło.


Jak zrobić masło klarowane

Przepis na masło klarowane brzmi dość prosto. Masło ghee powstaje w wyniku przegotowania konwencjonalnego masła, pozostawiając jedynie tłuszcz z oryginalnego produktu mlecznego, wolny od laktozy i osadu mlecznego. 

Zastosowanie w kuchni

Tak zwany punkt dymienia ghee występuje dopiero w temperaturze 250 stopni, co czyni z niego świetną bazę do smażenia potraw. Ghee nie uwalnia niebezpiecznych toksyn rakotwórczych i choć nie ma tak wyrazistego smaku jak tradycyjne masło, to jednak pozytywnie wpływa na ostateczny aromat potrawy. Istnieje wiele innych zastosowań ghee w gastronomii, w tym pieczenie, gotowanie i zimna obróbka .

Przyswajalne dla wszystkich

Dzięki procesowi produkcji, ghee jest wolne od białek mleka i dlatego może być spożywane nawet przez osoby nietolerujące laktozy. Z kolei kwas masłowy działa przeciwzapalnie i wspomaga układ trawienny. Ponadto, masło klarowane może wiązać w sobie toksyny, co zwiększy wysiłki związane z odchudzaniem. 

Nie można pominąć witamin

Oczyszczanie. Złe rzeczy znikną, a pozostaną tylko te korzystne. Chociaż brzmi to jak fantazja, masło klarowane w rzeczywistości zachowuje witaminy, przeciwutleniacze, magnez i żelazo, a jednocześnie jest pozbawione substancji, które mogą być szkodliwe, zwłaszcza po obróbce cieplnej. Ghee zawiera również wysoki poziom maślanu, kwasu tłuszczowego o pozytywnym wpływie na układ trawienny. Wartość odżywczą masła klarowanego można zatem uznać za totalną bombę.

Na jak długo wystarczy masło klarowane?

Może nie jest to produkt przystępny cenowo, ale jeśli weźmie się pod uwagę jego użyteczność i kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia - w lodówce może wytrzymać nawet rok - warto rozważyć jego zakup.

Można też spróbować zrobić domowe masło ghee. Roztop zwykłe masło w rondelku i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Stopniowo usuwaj białko mleka, odcedź i gotowe! Należy jednak uważać, aby nie przypalić płynu.

"Organiczne z organicznego"

Jeśli chcesz zmaksymalizować jakość klarowanego masła, jednocześnie gwarantując jego pochodzenie, najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie własnego masła jako źródła tak zwanego płynnego złota. 

Używając maselnicy do wyrobu masła, przygotujesz najlepszy tłuszcz mleczny, którego część wykorzystasz na przykład do kremów, a resztę do ukochanego ghee. A po dzisiejszym dniu, kiedy już wiesz, czym jest masło klarowane, możesz z radością szkolić swoich bliskich".

Inne artykuły

Jak walczyć ze ślimakami?

20.08.2025

Jak walczyć ze ślimakami?

Ślimaki należą do najczęstszych nieproszonych gości w naszych ogrodach. Smakują im plony i bez litości niszczą owoce oraz warzywa liściaste. Na rabatach, tarasach czy w szklarniach mogą wyrządzić duże szkody. Jak uratować ogród przed tymi mięczakami bez muszli – o tym dowiesz się w dzisiejszym artykule.

Czytaj artykuł
Jak rozpoznać ruję u poszczególnych gatunków zwierząt?

19.08.2025

Jak rozpoznać ruję u poszczególnych gatunków zwierząt?

Aby móc prawidłowo dopuścić samicę, ważne jest, aby znać objawy rui u różnych gatunków zwierząt. Jeśli zwierzę zostanie dopuszczone w niewłaściwym czasie, szansa na zapłodnienie jest bardzo mała, a tym samym nie urodzi się potomstwo. Przyjrzyjmy się więc objawom rui u wybranych gatunków.

Czytaj artykuł
Czy psy się pocą?

13.08.2025

Czy psy się pocą?

Czasami mamy wrażenie, że pocimy się dosłownie wszędzie. Niezależnie od tego, czy to przez ćwiczenia, upał czy ciężką pracę fizyczną, pocenie się jest najskuteczniejszym sposobem, w jaki nasze ciało reguluje swoją temperaturę. Na całej powierzchni ludzkiego ciała znajdują się gruczoły potowe, które przy podwyższonej temperaturze ciała produkują płyn – pot. Często widzimy psy leżące na chłodnej ziemi z wysuniętym językiem, ciężko dyszące. Czy oznacza to, że w ten sposób się chłodzą? Jak właściwie wygląda regulacja temperatury u psów?

Czytaj artykuł