Jak używać masła klarowanego?

Autor: Juraj Korim

13.02.2024

Jak używać masła klarowanego?

Zainteresował Cię artykuł "Jakie są główne różnice między masłem a margaryną"? Z pewnością pamiętasz, że oba tłuszcze nie powinny być używane do smażenia. Mamy jednak dobrą wiadomość - istnieją alternatywy inne niż rafinowane oleje. Jedną z nich jest ghee, często nazywane płynnym złotem. W dzisiejszym artykule opowiemy więcej o tym, czym jest ghee i jakie ma zastosowania.


Eliksir zdrowia ze starożytnych Indii

Choć wydaje się, że dopiero niedawno zetknęliśmy się z masłem klarowanym, prawda jest taka, że historia tego przysmaku sięga 5000 lat wstecz do prehistorycznych Indii. Hindusi uważali "ghee" za korzystne lekarstwo, a dziś przyjrzymy się, co ich do tego skłoniło.


Jak zrobić masło klarowane

Przepis na masło klarowane brzmi dość prosto. Masło ghee powstaje w wyniku przegotowania konwencjonalnego masła, pozostawiając jedynie tłuszcz z oryginalnego produktu mlecznego, wolny od laktozy i osadu mlecznego. 

Zastosowanie w kuchni

Tak zwany punkt dymienia ghee występuje dopiero w temperaturze 250 stopni, co czyni z niego świetną bazę do smażenia potraw. Ghee nie uwalnia niebezpiecznych toksyn rakotwórczych i choć nie ma tak wyrazistego smaku jak tradycyjne masło, to jednak pozytywnie wpływa na ostateczny aromat potrawy. Istnieje wiele innych zastosowań ghee w gastronomii, w tym pieczenie, gotowanie i zimna obróbka .

Przyswajalne dla wszystkich

Dzięki procesowi produkcji, ghee jest wolne od białek mleka i dlatego może być spożywane nawet przez osoby nietolerujące laktozy. Z kolei kwas masłowy działa przeciwzapalnie i wspomaga układ trawienny. Ponadto, masło klarowane może wiązać w sobie toksyny, co zwiększy wysiłki związane z odchudzaniem. 

Nie można pominąć witamin

Oczyszczanie. Złe rzeczy znikną, a pozostaną tylko te korzystne. Chociaż brzmi to jak fantazja, masło klarowane w rzeczywistości zachowuje witaminy, przeciwutleniacze, magnez i żelazo, a jednocześnie jest pozbawione substancji, które mogą być szkodliwe, zwłaszcza po obróbce cieplnej. Ghee zawiera również wysoki poziom maślanu, kwasu tłuszczowego o pozytywnym wpływie na układ trawienny. Wartość odżywczą masła klarowanego można zatem uznać za totalną bombę.

Na jak długo wystarczy masło klarowane?

Może nie jest to produkt przystępny cenowo, ale jeśli weźmie się pod uwagę jego użyteczność i kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia - w lodówce może wytrzymać nawet rok - warto rozważyć jego zakup.

Można też spróbować zrobić domowe masło ghee. Roztop zwykłe masło w rondelku i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Stopniowo usuwaj białko mleka, odcedź i gotowe! Należy jednak uważać, aby nie przypalić płynu.

"Organiczne z organicznego"

Jeśli chcesz zmaksymalizować jakość klarowanego masła, jednocześnie gwarantując jego pochodzenie, najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie własnego masła jako źródła tak zwanego płynnego złota. 

Używając maselnicy do wyrobu masła, przygotujesz najlepszy tłuszcz mleczny, którego część wykorzystasz na przykład do kremów, a resztę do ukochanego ghee. A po dzisiejszym dniu, kiedy już wiesz, czym jest masło klarowane, możesz z radością szkolić swoich bliskich".

Inne artykuły

Jak przetwarzać wełnę?

07.04.2025

Jak przetwarzać wełnę?

Ręczne przetwarzanie wełny ma długą tradycję. To wyjątkowy materiał o doskonałych właściwościach. Zanim jednak wełna zamieni się na przykład w sweter, musi przejść długą drogę różnych procesów. Jakie kroki należy wykonać?

Czytaj artykuł
Rodzaje jaj

31.03.2025

Rodzaje jaj

Kiedy mówimy „jajko”, większość z nas automatycznie myśli o kurzym jajku. Niewiele osób w pierwszej kolejności myśli o innych rodzajach. Wiemy jednak, że inne ptaki również znoszą jaja - a niektóre z nich są nawet powszechnie dostępne. W sklepach najczęściej spotykane są jaja kurze, gdzieniegdzie pojawiają się jaja przepiórcze. Inne gatunki są raczej rzadkie. W dzisiejszym artykule przyjrzyjmy się zatem, które jaja nadają się do spożycia i czym się od siebie różnią.

Czytaj artykuł
Hodowla alpak i lam

30.03.2025

Hodowla alpak i lam

Hodowla lam i alpak zyskuje w Czechach coraz większą popularność. Hodowcy cenią ich spokojny i przyjazny charakter, mało wymagającą opiekę, wszechstronność w wykorzystaniu oraz egzotyczny wygląd. Te zwierzęta można z powodzeniem hodować również na wspólnych pastwiskach z innymi gatunkami. Lamy są dodatkowo naturalnie dominujące i terytorialne, dzięki czemu skutecznie chronią stado przed drapieżnikami. Chcesz wiedzieć, jak właściwie dbać o te imponujące zwierzęta? Przygotowaliśmy dla Ciebie przydatne informacje i praktyczne wskazówki, które pomogą Ci zrozumieć ich zachowanie i zapewnić im najlepsze możliwe warunki życia.
Czytaj artykuł