Dlaczego by nie zjeść indyczych jaj?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.01.2023

Dlaczego by nie zjeść indyczych jaj?

Dzieciom w przedszkolu opowiada się o jajkach składanych przez kury. Ale dlaczego zwykle nie mówi się, że przepiórka czy kaczka też ma smaczne jajka? A co z indykiem?

Mięso z indyka a jaja indycze

W przeciwieństwie do jaj kurzych czy przepiórczych i ich niezliczonych obróbek termicznych, które ludzie wymyślili, aby móc się nimi cieszyć, jajka indycze nie znajdują się zwykle w menu zwykłych restauracji.

Natomiast dania z indyka są dość często spotykane w restauracjach. Jednym z popularnych całorocznych fit posiłków stała się ostatnio tortilla z indykiem i warzywami. Naprawdę, każdy kto nie zrobił wcześniej tortilli z indykiem nie wie co traci.

Mięso z indyka charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niższą zawartością tłuszczu w mięśniach, dlatego uważane jest za dietetycznie bardzo dobre, a także bardzo smaczne, dlatego ludzie tak chętnie je jedzą.

Indyk daje nam również jajka, ale

Indyk domowy od zawsze był hodowany przede wszystkim dla mięsa i marginalnie dla piór, choć oczywiście można z niego korzystać także, podobnie jak z kury domowej, dla jaj. Jest jednak do tego dołączone jedno wielkie ale.

Zapotrzebowanie na jajka jest ogromne, a tylko kury od dawna są w stanie zapewnić ludziom takie ilości jaj. Kury domowe, czyli rasy lekkie, takie jak Plymouth czy Rhododendron, oraz inne rasy mieszańcowe hodowane do znoszenia jaj, takie jak Leghorn, są daleko w tyle za indykami pod względem liczby znoszonych jaj.

Indyk domowy składa około osiemdziesięciu jaj rocznie. Natomiast kura, zwana nioską, może wyprodukować nawet trzysta jaj rocznie, czyli około cztery razy więcej.

Jeśli chodzi o znoszenie jaj, indyki radzą sobie gorzej niż kury, nawet w przypadku hodowli na małą skalę. W przeciwieństwie do kur, indyki składają jaja poza kurnikiem. To sprawia, że jaja są znacznie bardziej narażone na wyginięcie, gdyż mogą stać się łatwym łupem dla kun lub innych leśnych bestii.

Jajka indycze

Jeśli jednak potrzebujesz zdobyć indycze jaja, nie jest to niemożliwe. Tylko uwaga, większość hodowców sprzedaje indycze jaja wylęgowe, które są przeznaczone do wylęgu, a nie do bezpośredniego spożycia. Za jajo wylęgowe u rolnika należy przygotować się na zapłatę około 10 zł .

Jajko indycze jest znacznie większe od kurzego, ale w smaku jest bardzo podobne. Jeśli zdecydujesz się włączyć go do swojej diety, zalecamy stosowanie się do poniższych wskazówek. Ze względu na swoją wielkość wydłuża się czas gotowania - jaja indycze będą musiały być dłużej przyrządzane w wodzie i na patelni. Zapobiegnie to ewentualnemu przeniesieniu salmonelli.

Wymagania dotyczące hodowli

Opcją jest więc wyklucie własnego indyka z jaja wylęgowego. W tym przypadku bądź jednak przygotowany na to, że indyk będzie bardziej wymagający niż kura pod względem ilości pożywienia, które musisz mu zapewnić. W przeciwnym razie hodowla indyków nie różni się zasadniczo od hodowli kur.

Pamiętaj, że najwięcej korzyści przyniesie Ci indyk na mięso. Wśród smakoszy mówi się, że każda mięsna część indyka ma specyficzny smak i można go wykorzystać w kuchni do wyczarowania dania, które wywoła u wszystkich uczucie łakomstwa.

Preferujesz kurczaki

Jeśli wolisz hodować kury na mięso, szukaj ras, które zostały wyhodowane w tym celu - na przykład Dorkinki lub Sussex. Są one większe i silniejsze, w przeciwieństwie do wymienionych wyżej ras , hodowlanych dla jaj .

Indyk nie jest więc do końca numerem jeden, jeśli chodzi o wydajność w znoszeniu jaj, ale w zamian może zaoferować inny sukces - mięso.

Czy wiesz ?

Indyk został po raz pierwszy udomowiony w Ameryce, skąd pochodzi jego przodek - dziki indyk. Do Europy przywieźli je Hiszpanie na swoich statkach w XVI wieku i wtedy jeszcze nazywano je indiańskimi krówkami. W Polsce nasi przodkowie udomowili je po roku dziewięćsetnym.

Inne artykuły

Wrzody żołądka u koni

31.10.2025

Wrzody żołądka u koni

Wrzody żołądka należą do najczęstszych chorób końskiego żołądka. Często są związane z nieżytem żołądka (gastritis) – stanem zapalnym błony śluzowej żołądka. Najczęściej występują u koni wyścigowych i sportowych, ale mogą na nie cierpieć konie w każdym wieku, każdej rasy i płci, zwłaszcza jeśli mają ograniczony dostęp do paszy. Źrebięta są bardziej podatne z powodu cieńszej błony śluzowej żołądka. Według statystyk 60–90% koni wyścigowych i 40–60% koni sportowych i rekreacyjnych ma wrzody żołądka. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tej chorobie.

Czytaj artykuł
Waroza pszczół

29.10.2025

Waroza pszczół

Waroza to bardzo niebezpieczna choroba pasożytnicza pszczół, która w pewnym stopniu dotyka niemal wszystkie rodziny pszczele. Jak się przed nią bronić? Jakie są środki zapobiegawcze? I jak objawia się choroba? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Czytaj artykuł
Cukrzyca u zwierząt

27.10.2025

Cukrzyca u zwierząt

Niestety, ta choroba dotyka nie tylko ludzi, ale także naszych futrzanych pupili. Jest to zaburzenie, które wpływa na zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. U zwierząt najczęściej spotyka się cukrzycę typu 1, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. Prowadzi to do nadmiernego stężenia cukru we krwi i może powodować szereg problemów zdrowotnych. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej o tej chorobie.

Czytaj artykuł