-800x800.png)
Wyandotty: niewymagające kury, piękne o wysokiej wydajności.
Zastanawiasz się jak urozmaicić swoje podwórkową hodowlę kur i nie mieć dodatkowych zmartwień? Mamy dla Was ciekawą podpowiedź - rasa, która dzięki swojej naturze pasuje do każdej hodowli. Wyandotty występują w wielu kolorach i charakteryzują się wysoką wydajnością i spokojnym zachowaniem, co sprawia, że dobrze sprawdzają się na wybiegu z innymi rasami kur i innymi gatunkami drobiu.
Pochodzenie rasy
Rasa pochodzi z USA, gdzie zaczęła się rozprzestrzeniać w połowie XIX wieku. Została uznana w 1883 roku, w tym samym roku, w którym pierwsze Wyandoty dotarły do Europy. Jej nazwa pochodzi od plemienia Wyandotte, którego członkowie byli również zaangażowani w jej hodowlę. Oprócz pospolitych przedstawicieli rasy, można znaleźć ich karłowatych krewnych. Karłowate warianty Wyandotte o różnych kolorach piór były hodowane w Europie, a konkretnie w Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii.
Wytrzymałe ciała i pióra na niezliczoną ilość sposobów
Wyandotta mają dość masywną, zaokrągloną sylwetkę, w czym pomagają im także miękkie, bogate i puszyste pióra, które nie przylegają zbyt mocno do ciała. Charakteryzują się krótszą szyją i ogonem, wydatną piersią i brzuchem, krótkimi skrzydłami z szerokimi zadziorami i raczej niepozornym rozetowym grzebieniem na głowie.
Wyandoty zaliczane są do ras średnio ciężkich. Kury w wieku dojrzałym ważą od 2,5 do 3 kilogramów, natomiast koguty są o około pół kilograma cięższe. W przypadku wariantu karłowatego kury ważą około 1 kilograma, a kogutki 1,2 kilograma.
Rasa ta ma upierzenie w wielu kolorach. Na kurach mogą pojawić się białe, żółte, czarne, niebieskie, czerwone lub srebrne pióra. Mogą być jednolite, cętkowane lub pręgowane. W sumie istnieje około trzech tuzinów uznanych odmian barwnych wyandotek. Natomiast biegacze i dziób są zawsze żółte, niezależnie od koloru piór.
Właściwości łączone
Wyandotty są hodowane zarówno dla jaj jak i mięsa. W optymalnych warunkach roczny lęg może osiągnąć nawet 180 jaj o wadze około 55-60 gramów, natomiast u karłowatych Wyandotta roczny lęg wynosi do 120 jaj o wadze około 40 gramów. Skorupa jaj klasycznego wariantu rasy może mieć kolor od kremowego, poprzez jasnobrązowy do ciemnobrązowego, co jest uwarunkowane umaszczeniem kury. Skorupa jaj odmiany karłowej jest jasnobrązowa do lekko różowej.
Łatwa hodowla
Jak wspomniano we wstępie, Wyandotty łatwo wpasowują się w każdy system hodowlany. Ich spokojny, niski temperament sprawia, że są tolerancyjne wobec innego drobiu, więc nie trzeba się martwić o wypuszczanie ich do ogrodu z innymi kurami, gęsiami czy kaczkami. Są przyjazne, oswojone i ufne. Są słabymi lotnikami, więc nie będą po prostu startować biegnąc przez ogrodzenie wybiegu, nawet jeśli coś je zdenerwuje. Mniejszy wybieg jest w porządku, ale nie przeszkadza im duży trawiasty wybieg. Łatwość hodowli podkreśla fakt, że nie wymagają one specjalnego traktowania w zakresie karmienia.
Silny instynkt macierzyński jest typowy dla kur Wyandotte. Dzięki temu są w stanie opiekować się zarówno jajami do czasu wyklucia się potomstwa, jak i później swoimi pisklętami. Są więc idealnym wyborem, jeśli szukamy kur do hodowli naturalnej.
Inne artykuły

13.05.2025
Jak zrobić domowe jerky?
W ostatnim czasie jerky staje się coraz bardziej popularną przekąską – i nic dziwnego. Jest smaczne, bogate w składniki odżywcze i przede wszystkim pełne białka. Doskonale sprawdza się nie tylko na wyprawach i wycieczkach, ale też jako zdrowsza alternatywa dla chipsów podczas wieczornego seansu. Jak przygotować tę pyszność w domu?
Czytaj artykuł
13.05.2025
Czym karmić psa: BARF, karma sucha czy mokra?
W dzisiejszych czasach mamy wiele możliwości, jak i czym karmić swojego psa. Każda opcja ma swoje zalety i wady. Przyjrzyjmy się im razem.
Czytaj artykuł
30.04.2025
7 wskazówek dotyczących wiosennej pielęgnacji pastwisk
Prawidłowa wiosenna pielęgnacja pastwisk jest kluczowa, aby zapewnić wysokiej jakości i pożywny wypas przez cały sezon. W tym artykule przyjrzymy się głównym krokom, które powinien podjąć każdy hodowca przed rozpoczęciem okresu wypasania.
Czytaj artykuł