Rodzaje jaj
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

31.03.2025

Rodzaje jaj

Kiedy mówimy „jajko”, większość z nas automatycznie myśli o kurzym jajku. Niewiele osób w pierwszej kolejności myśli o innych rodzajach. Wiemy jednak, że inne ptaki również znoszą jaja - a niektóre z nich są nawet powszechnie dostępne. W sklepach najczęściej spotykane są jaja kurze, gdzieniegdzie pojawiają się jaja przepiórcze. Inne gatunki są raczej rzadkie. W dzisiejszym artykule przyjrzyjmy się zatem, które jaja nadają się do spożycia i czym się od siebie różnią.

Jaja przepiórcze

Spośród nietypowych rodzajów jaj, jaja przepiórcze są najbardziej dostępne. Te malutkie, nakrapiane jajka ważą około 11 gramów i mierzą około 3-5 cm. Choć małe, zaskakują dużym żółtkiem i wysoką zawartością składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają dużo witaminy B, selenu, ryboflawiny, choliny, a także niewielkie ilości żelaza.

Gotują się krótko - około 3 do 4 minut. Cienka skorupka sprawia jednak, że trudniej je obrać. Zaleca się, aby po ugotowaniu delikatnie przetoczyć je na płaskiej powierzchni, a następnie ostrożnie obrać. Zastanawiasz się, ile jaj przepiórczych odpowiada jednemu jaju kurzemu? Zwykle od 4 do 5, w zależności od rozmiaru. Ze względu na swój rozmiar, doskonale nadają się jako dekoracja, na jednoczęściowe lub nawet mini oczy wołu - wyglądają spektakularnie i oryginalnie. Smakują bardzo podobnie do jaj kurzych.

Jaja perlicze

Jaja perlicze są stosunkowo rzadkie i rzadko można je znaleźć w zwykłych sklepach. Wyróżnia je bardzo twarda skorupka, która pozwala przechowywać je znacznie dłużej niż jaja kurze - mogą przetrwać nawet 11 miesięcy, podczas gdy jaja kurze tylko 28 dni.

Są one wielkości pomiędzy jajami przepiórczymi a kurzymi - ważą od 20 do 45 gramów i mierzą od 5 do 7 cm. Dwa jaja perliczki odpowiadają w przybliżeniu jednemu jaju kurzemu. Gotuje się je średnio przez 4 minuty. Mają kremową skorupkę z drobnymi jasnobrązowymi plamkami, a węższy koniec jest zauważalnie bardziej spiczasty niż w przypadku jaja kurzego. Jeśli chodzi o stosunek żółtka do białka, przeważa żółtko. Smak jest bardziej wyrazisty i przypomina mięso samej perliczki - aromatyczne, ale delikatne. Po ugotowaniu jajka te są kremowe i dosłownie rozpływają się na języku.

Jaja kurze

Jaja kurze to absolutny klasyk w kuchni - wykorzystujemy je na dziesiątki sposobów, od prostych zgniłych jaj po wyrafinowane jajka zagubione. Przez długi czas były przedmiotem obaw ze względu na zawartość cholesterolu, ale teraz wiemy, że 1-2 jajka dziennie są całkowicie w porządku dla większości ludzi.

Jedno jajko waży około 50-70 gramów i mierzy około 5-7 cm. Najczęściej widzimy białe i brązowe skorupki. A dlaczego niektóre jajka mają inny kolor? Nie jest to kolor piór, jak wiele osób myśli, ale kolor uszu - czyli płatów pod uszami kury. Kury z białymi uszami znoszą białe jaja, podczas gdy kury z czerwonymi lub ciemnymi uszami znoszą brązowe jaja.

Wyjątkowo można również znaleźć jaja zielonkawe lub niebieskawe. To zabarwienie jest spowodowane pigmentami, które są uwalniane pod koniec formowania skorupy. Czerwone pigmenty pochodzą z krwi, żółte z żółci, a zielonkawy odcień jest spowodowany przez biliwerdynę, zielony barwnik znajdujący się w żółci.

Kacze jaja

Kacze jaja od dawna uważane są za powszechny nośnik salmonelli. Ryzyko to można jednak łatwo wyeliminować poprzez właściwe przechowywanie i odpowiednie gotowanie. Najlepiej przechowywać je w temperaturze około 20°C.

Są większe niż jaja kurze, ważą około 90 gramów i mierzą od 7 do 9 cm. Ze względu na swój rozmiar wymagają dłuższego czasu gotowania, zwykle około 15 minut. Nie zaleca się gotowania ich „zgniłych” lub jako jajecznicy. Po ugotowaniu żółtko często ma lekko czerwonawy odcień, a białko może wydawać się niebieskawe. Skorupka może być czysto biała, zielonkawa lub kremowa - jej kolor zależy od rasy kaczki. W smaku są podobne do jaj kurzych, ale są nieco bardziej wyraziste i tłuste. Są szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej, gdzie są również wykorzystywane do produkcji słynnego specjału balut - jaj z kiełkami.

Jaja gęsie

Jaja gęsie mają podobne właściwości do kaczych - muszą być odpowiednio przechowywane i zawsze dokładnie ugotowane. W przeciwieństwie do jaj kaczych, nie są tak tłuste, ale ich smak jest bardziej oleisty.

Idealnie nadają się do deserów, gdzie dodają miękkości i gładkości. Mogą ważyć do 200 gramów i mieć od 9 do 11 cm długości. Ze względu na swój rozmiar muszą być gotowane przez naprawdę długi czas - zwykle ponad 15 minut. Warto jednak pamiętać, że w przypadku jaj gęsich ryzyko zarażenia się salmonellą jest jeszcze wyższe niż w przypadku jaj kaczych, dlatego należy zachować szczególną ostrożność w zakresie higieny i przygotowania.

Jaja strusie

Jaja strusie to prawdziwe giganty - ważą od 600 do 1500 gramów i osiągają długość od 18 do 22 cm. Mają niezwykle twardą skorupę, którą nie jest łatwo rozbić. Wymaga to pewnych umiejętności lub można użyć np. wiertarki.

Jedno strusie jajo odpowiada około 20 jajom kurzym. Pod względem wartości odżywczych bardziej przypominają jaja przepiórcze - mają duże żółtko i łagodny, przyjemny smak. Ich gotowanie trwa dłużej, zwykle co najmniej godzinę. Najczęściej są pieczone lub ich zawartość jest wydmuchiwana w celu przygotowania omletów lub jajecznicy.

Inne artykuły

Jak karmić świnie?

01.07.2025

Jak karmić świnie?

Świnie należą do mało wymagających zwierząt gospodarskich, jednak również w ich przypadku jakość paszy ma ogromny wpływ na wzrost, zdrowie i wydajność. Niezależnie od tego, czy hodujesz prosięta, lochy, czy tuczniki, prawidłowo skomponowana dawka pokarmowa oraz stały dostęp do czystej wody są absolutną podstawą. W tym artykule przyjrzymy się kluczowym zasadom żywienia świń w warunkach domowych.

Czytaj artykuł
Rodzaje serów i ich pochodzenie

24.06.2025

Rodzaje serów i ich pochodzenie

Ser to nie tylko edamski na kanapce. Na świecie istnieją setki rodzajów sera – pleśniowe, twarde, świeże, parzone... Każdy region ma swój charakterystyczny ser, który odzwierciedla lokalną tradycję i smak. Przyjrzyjmy się, skąd pochodzą niektóre znane sery.

Czytaj artykuł
Czy zwierzętom się coś śni?

23.06.2025

Czy zwierzętom się coś śni?

Być może zauważyłeś, że twój pupil podczas snu czasem porusza łapami, rusza oczami lub wydaje różne dźwięki. Czy to oznacza, że coś mu się śni? A może to tylko przypadkowe skurcze mięśni? Dowiesz się tego z poniższego artykułu.


Czytaj artykuł