Rodzaje jaj
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

31.03.2025

Rodzaje jaj

Kiedy mówimy „jajko”, większość z nas automatycznie myśli o kurzym jajku. Niewiele osób w pierwszej kolejności myśli o innych rodzajach. Wiemy jednak, że inne ptaki również znoszą jaja - a niektóre z nich są nawet powszechnie dostępne. W sklepach najczęściej spotykane są jaja kurze, gdzieniegdzie pojawiają się jaja przepiórcze. Inne gatunki są raczej rzadkie. W dzisiejszym artykule przyjrzyjmy się zatem, które jaja nadają się do spożycia i czym się od siebie różnią.

Jaja przepiórcze

Spośród nietypowych rodzajów jaj, jaja przepiórcze są najbardziej dostępne. Te malutkie, nakrapiane jajka ważą około 11 gramów i mierzą około 3-5 cm. Choć małe, zaskakują dużym żółtkiem i wysoką zawartością składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają dużo witaminy B, selenu, ryboflawiny, choliny, a także niewielkie ilości żelaza.

Gotują się krótko - około 3 do 4 minut. Cienka skorupka sprawia jednak, że trudniej je obrać. Zaleca się, aby po ugotowaniu delikatnie przetoczyć je na płaskiej powierzchni, a następnie ostrożnie obrać. Zastanawiasz się, ile jaj przepiórczych odpowiada jednemu jaju kurzemu? Zwykle od 4 do 5, w zależności od rozmiaru. Ze względu na swój rozmiar, doskonale nadają się jako dekoracja, na jednoczęściowe lub nawet mini oczy wołu - wyglądają spektakularnie i oryginalnie. Smakują bardzo podobnie do jaj kurzych.

Jaja perlicze

Jaja perlicze są stosunkowo rzadkie i rzadko można je znaleźć w zwykłych sklepach. Wyróżnia je bardzo twarda skorupka, która pozwala przechowywać je znacznie dłużej niż jaja kurze - mogą przetrwać nawet 11 miesięcy, podczas gdy jaja kurze tylko 28 dni.

Są one wielkości pomiędzy jajami przepiórczymi a kurzymi - ważą od 20 do 45 gramów i mierzą od 5 do 7 cm. Dwa jaja perliczki odpowiadają w przybliżeniu jednemu jaju kurzemu. Gotuje się je średnio przez 4 minuty. Mają kremową skorupkę z drobnymi jasnobrązowymi plamkami, a węższy koniec jest zauważalnie bardziej spiczasty niż w przypadku jaja kurzego. Jeśli chodzi o stosunek żółtka do białka, przeważa żółtko. Smak jest bardziej wyrazisty i przypomina mięso samej perliczki - aromatyczne, ale delikatne. Po ugotowaniu jajka te są kremowe i dosłownie rozpływają się na języku.

Jaja kurze

Jaja kurze to absolutny klasyk w kuchni - wykorzystujemy je na dziesiątki sposobów, od prostych zgniłych jaj po wyrafinowane jajka zagubione. Przez długi czas były przedmiotem obaw ze względu na zawartość cholesterolu, ale teraz wiemy, że 1-2 jajka dziennie są całkowicie w porządku dla większości ludzi.

Jedno jajko waży około 50-70 gramów i mierzy około 5-7 cm. Najczęściej widzimy białe i brązowe skorupki. A dlaczego niektóre jajka mają inny kolor? Nie jest to kolor piór, jak wiele osób myśli, ale kolor uszu - czyli płatów pod uszami kury. Kury z białymi uszami znoszą białe jaja, podczas gdy kury z czerwonymi lub ciemnymi uszami znoszą brązowe jaja.

Wyjątkowo można również znaleźć jaja zielonkawe lub niebieskawe. To zabarwienie jest spowodowane pigmentami, które są uwalniane pod koniec formowania skorupy. Czerwone pigmenty pochodzą z krwi, żółte z żółci, a zielonkawy odcień jest spowodowany przez biliwerdynę, zielony barwnik znajdujący się w żółci.

Kacze jaja

Kacze jaja od dawna uważane są za powszechny nośnik salmonelli. Ryzyko to można jednak łatwo wyeliminować poprzez właściwe przechowywanie i odpowiednie gotowanie. Najlepiej przechowywać je w temperaturze około 20°C.

Są większe niż jaja kurze, ważą około 90 gramów i mierzą od 7 do 9 cm. Ze względu na swój rozmiar wymagają dłuższego czasu gotowania, zwykle około 15 minut. Nie zaleca się gotowania ich „zgniłych” lub jako jajecznicy. Po ugotowaniu żółtko często ma lekko czerwonawy odcień, a białko może wydawać się niebieskawe. Skorupka może być czysto biała, zielonkawa lub kremowa - jej kolor zależy od rasy kaczki. W smaku są podobne do jaj kurzych, ale są nieco bardziej wyraziste i tłuste. Są szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej, gdzie są również wykorzystywane do produkcji słynnego specjału balut - jaj z kiełkami.

Jaja gęsie

Jaja gęsie mają podobne właściwości do kaczych - muszą być odpowiednio przechowywane i zawsze dokładnie ugotowane. W przeciwieństwie do jaj kaczych, nie są tak tłuste, ale ich smak jest bardziej oleisty.

Idealnie nadają się do deserów, gdzie dodają miękkości i gładkości. Mogą ważyć do 200 gramów i mieć od 9 do 11 cm długości. Ze względu na swój rozmiar muszą być gotowane przez naprawdę długi czas - zwykle ponad 15 minut. Warto jednak pamiętać, że w przypadku jaj gęsich ryzyko zarażenia się salmonellą jest jeszcze wyższe niż w przypadku jaj kaczych, dlatego należy zachować szczególną ostrożność w zakresie higieny i przygotowania.

Jaja strusie

Jaja strusie to prawdziwe giganty - ważą od 600 do 1500 gramów i osiągają długość od 18 do 22 cm. Mają niezwykle twardą skorupę, którą nie jest łatwo rozbić. Wymaga to pewnych umiejętności lub można użyć np. wiertarki.

Jedno strusie jajo odpowiada około 20 jajom kurzym. Pod względem wartości odżywczych bardziej przypominają jaja przepiórcze - mają duże żółtko i łagodny, przyjemny smak. Ich gotowanie trwa dłużej, zwykle co najmniej godzinę. Najczęściej są pieczone lub ich zawartość jest wydmuchiwana w celu przygotowania omletów lub jajecznicy.

Inne artykuły

Rodzaje jaj

31.03.2025

Rodzaje jaj

Kiedy mówimy „jajko”, większość z nas automatycznie myśli o kurzym jajku. Niewiele osób w pierwszej kolejności myśli o innych rodzajach. Wiemy jednak, że inne ptaki również znoszą jaja - a niektóre z nich są nawet powszechnie dostępne. W sklepach najczęściej spotykane są jaja kurze, gdzieniegdzie pojawiają się jaja przepiórcze. Inne gatunki są raczej rzadkie. W dzisiejszym artykule przyjrzyjmy się zatem, które jaja nadają się do spożycia i czym się od siebie różnią.

Czytaj artykuł
Hodowla alpak i lam

30.03.2025

Hodowla alpak i lam

Hodowla lam i alpak zyskuje w Czechach coraz większą popularność. Hodowcy cenią ich spokojny i przyjazny charakter, mało wymagającą opiekę, wszechstronność w wykorzystaniu oraz egzotyczny wygląd. Te zwierzęta można z powodzeniem hodować również na wspólnych pastwiskach z innymi gatunkami. Lamy są dodatkowo naturalnie dominujące i terytorialne, dzięki czemu skutecznie chronią stado przed drapieżnikami. Chcesz wiedzieć, jak właściwie dbać o te imponujące zwierzęta? Przygotowaliśmy dla Ciebie przydatne informacje i praktyczne wskazówki, które pomogą Ci zrozumieć ich zachowanie i zapewnić im najlepsze możliwe warunki życia.
Czytaj artykuł
Jak obcinać pazury u psa?

24.03.2025

Jak obcinać pazury u psa?

Tak jak rosną nam paznokcie, naszym psom rosną pazury. Dlatego tak ważne jest ich regularne przycinanie i pielęgnacja. W przeszłości pielęgnacja pazurów nie była tak ważna, ponieważ psy spędzały więcej czasu na zewnątrz - biegając po ogrodzie, asfalcie lub innych twardych powierzchniach, które naturalnie ścierały ich pazury. Dziś jednak często to już nie wystarcza.

Czytaj artykuł