Plymouth (Siewki) - rasa dla każdej hodowli

Autor: Juraj Korim

21.09.2022

Plymouth (Siewki) - rasa dla każdej hodowli

Najpopularniejsze użytkowe rasy kur to ewidentnie Plymouth. Do Europy przybyły z USA, gdzie zostały wyhodowane w XIX wieku i stopniowo zdobyły mocną pozycję zarówno w dużych hodowlach, jak i w hodowli domowej. Odkryj piękno ich charakterystycznego wyglądu i dowiedz się, dlaczego ta rasa kur jest tak popularna wśród hodowców. Może tak Cię oczarują, że zdobędziesz je również do swojej hodowli.

Wygląd Plymouth

Można natknąć się na plymoutha z piórami zabarwionymi na wiele odcieni. Najczęściej mają czarno-biały pręgowany wygląd, ale mogą być też całe czarne lub białe albo mieć typowy brązowo-pomarańczowy odcień piór. Ich budowa ciała jest dość silna, a szczególnie dominująca jest szeroka klatka piersiowa. Głowa natomiast jest nieco mniejsza i zdobi ją wyprostowany grzebień. Dorosłe kury ważą od 2,5 do 3 kilogramów, natomiast koguty mogą ważyć nawet 4 kilogramy.

Spokojna natura i odporność

Hodowcy lubią plymouth za ich odporność oraz spokojne i przyjazne usposobienie. W dodatku prawie nie latają, więc wystarczy wybieg ograniczony niższym ogrodzeniem. Będą zadowolone z wystarczająco dużej zagrody, aby trochę pobiegać, ale odważą się na zamkniętą przestrzeń. Są żarłoczne i potrafią skubnąć trochę pokarmu w zagrodzie, ale to zdecydowanie za mało dla wysokiej produkcji jaj i trzeba je karmić codziennie.

Dużo jaj i mięsa

Plymouth mogą pochwalić się stosunkowo wysoką wydajnością. Szybko rosną i dojrzewają, a pierwszych jaj od kur można się spodziewać po około sześciu miesiącach życia. W ciągu roku można liczyć na około 200 jaj od każdej kury. Są rasy o wyższej rocznej nośności, ale to wciąż dobra liczba jaj. Ponieważ jest to rasa odporna, dodatkowe jajka nie przestaną się pojawiać nawet w zimie.

Cenione są również za delikatne i bardzo smaczne mięso. Smak mięsa zależy od podawanego pokarmu - dlatego, aby mięso było naprawdę delikatne i pełne smaku, ważne jest, aby karmić Plymouth dobrej jakości karmą  z dużą ilością składników odżywczych, witamin i minerałów. Jednak ze względu na ich skłonność do tycia, najlepiej nie przekarmiać ich nadmiernie.
Plymouth zadowolą Cię swoim wysokim umięśnieniem, ponieważ są rasą średnio ciężką, więc będziesz miał dużo mięsa nawet przy bardziej umiarkowanych rozmiarach racji.


Inne artykuły

Jak zrobić domowe jerky?

13.05.2025

Jak zrobić domowe jerky?

W ostatnim czasie jerky staje się coraz bardziej popularną przekąską – i nic dziwnego. Jest smaczne, bogate w składniki odżywcze i przede wszystkim pełne białka. Doskonale sprawdza się nie tylko na wyprawach i wycieczkach, ale też jako zdrowsza alternatywa dla chipsów podczas wieczornego seansu. Jak przygotować tę pyszność w domu?

Czytaj artykuł
Czym karmić psa: BARF, karma sucha czy mokra?

13.05.2025

Czym karmić psa: BARF, karma sucha czy mokra?

W dzisiejszych czasach mamy wiele możliwości, jak i czym karmić swojego psa. Każda opcja ma swoje zalety i wady. Przyjrzyjmy się im razem.

Czytaj artykuł
7 wskazówek dotyczących wiosennej pielęgnacji pastwisk

30.04.2025

7 wskazówek dotyczących wiosennej pielęgnacji pastwisk

Prawidłowa wiosenna pielęgnacja pastwisk jest kluczowa, aby zapewnić wysokiej jakości i pożywny wypas przez cały sezon. W tym artykule przyjrzymy się głównym krokom, które powinien podjąć każdy hodowca przed rozpoczęciem okresu wypasania.

Czytaj artykuł