Jedwabniki zachwycają swoim wyglądem i zachowaniem
Jedwabniki to rasa kur o stosunkowo specyficznym wyglądzie, charakteryzują się niezwykłą strukturą piór, dzięki czemu pióra jedwabników przypominają włosy. Często nie hoduje się ich dla korzyści, ale dla ich niezwykłego wyglądu, mimo że ich obecność może przynieść korzyści hodowli. To stara rasa kur, ich poprzednicy o tej samej budowie piór żyli w Chinach 1000 lat temu. Być może po raz pierwszy sprowadził je do Europy znany podróżnik i kupiec Marco Polo, ale hodowano je w naszym kraju od początku XX wieku.
Unikalny wygląd
Mniejszy wzrost jest typowy dla jedwabników. Są albo małe osobniki, ważą około pół kilograma, albo duże, które mają krępy korpus i ważą ponad półtora kilograma. Możesz je zobaczyć z piórami w różnych kolorach. Najczęściej mają pióra w odcieniach bieli, żółci, pomarańczy i czerni. Jak już wspomniano, ich upierzenie jest dość dziwne i ze względu na budowę pióra można je łatwo pomylić z futrem. W porównaniu z większością ras kurczaków różnią się również tym, że mają pięć palców zamiast czterech, ale nie są jedyną rasą z pięcioma palcami. Interesujące jest również to, że mają niebieskawą skórę, nogi, dziób i mały grzebień.
Jedwabniki są łatwe w hodowli
Jeśli trzymasz w domu „zwykłe” kury, warto zastanowić się, czy dodać do nich również kilka jedwabników. Oprócz tego, że są kochane, mają przydatne cechy hodowlane. Dorosłe osobniki nie mają problemu z wychowem własnych lub obcych kurczaków, a nawet małych przepiórek, bażantów czy kaczek – dobrze rozumieją się ze wszystkimi rodzajami drobiu. Krótko mówiąc, jedwabniki dzięki swojemu spokojnemu usposobieniu bardzo dobrze pasują do każdej hodowli, można je łatwo oswoić, a przy tym nie będą sprawiać problemów. Nie latają, nie kopią i na ogół są spokojne, więc nie będziesz musiał ich nigdzie gonić. Ponadto nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Być może tylko ze względu na ich rozmiar i absolutną nielotność, dobrze jest zorganizować, aby bez problemu wsiadły na grzędę w kurniku.
Smaczne mięso i jajka
Chociaż można je kupić tylko ze względu na to, jak ciekawie wyglądają, ich włączenie do hodowli również przynosi korzyści. Oprócz tego, że jedwabniki zabiorą pod swoje skrzydła wszystkie porzucone pisklęta, w tym kury z Twojej obecnej hodowli, oczywiście również będziesz mógł cieszyć się jajkami i mięsem.
Mięso jedwabników pod względem smaku kryje w sobie nutę dziczyzny. Jeśli chodzi o jajka, jedwabniki po złożeniu uczciwie osiadają na jajach i przygotowują się do roli rodzicielskiej. Jeśli zabierzesz wszystkie jajka z gniazda, pozostaną siedzieć w pustym gnieździe, więc dobrze jest zostawić przynajmniej kilka jaj do wysiedzenia. W najlepszym przykładzie składają około 90 jaj rocznie, ale zwykle składają 60-80 jaj rocznie.
Inne artykuły
19.11.2025
Księżyc i jego wpływ na zwierzęta oraz rośliny
Księżyc fascynował ludzkość od najdawniejszych czasów. Dzięki jego wpływowi na przypływy i odpływy od dawna wiemy, jak silna jest jego siła grawitacyjna. W nocy na Ziemię pada odbite od jego powierzchni światło słoneczne. Ten blask ma znacznie większy wpływ na życie na Ziemi, niż większość z nas sobie uświadamia.
Czytaj artykuł
31.10.2025
Wrzody żołądka u koni
Wrzody żołądka należą do najczęstszych chorób końskiego żołądka. Często są związane z nieżytem żołądka (gastritis) – stanem zapalnym błony śluzowej żołądka. Najczęściej występują u koni wyścigowych i sportowych, ale mogą na nie cierpieć konie w każdym wieku, każdej rasy i płci, zwłaszcza jeśli mają ograniczony dostęp do paszy. Źrebięta są bardziej podatne z powodu cieńszej błony śluzowej żołądka. Według statystyk 60–90% koni wyścigowych i 40–60% koni sportowych i rekreacyjnych ma wrzody żołądka. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tej chorobie.
Czytaj artykuł
29.10.2025
Waroza pszczół
Waroza to bardzo niebezpieczna choroba pasożytnicza pszczół, która w pewnym stopniu dotyka niemal wszystkie rodziny pszczele. Jak się przed nią bronić? Jakie są środki zapobiegawcze? I jak objawia się choroba? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Czytaj artykuł