Autor: Pavel Frček
28.05.2024
Jak zrobić własny ser kozi i owczy?
W poprzednim artykule zatytułowanym „Czy sery owcze i kozie są naprawdę tak dobre, jak się uważa?” pisaliśmy o tym, że cena sera koziego i owczego jest podatkiem od ich niezaprzeczalnych zalet. Ale jeśli jesteś hodowcą owiec lub kóz, nie musisz się martwić o tę kwestię. Masz niepowtarzalną okazję, aby zrobić swój własny ser, który w mgnieniu oka będzie kurzył się w domu. Jak zrobić domowy ser z mleka?
Wybór mleka
Produkcja sera nie musi być skomplikowana. Produkcja sera koziego, podobnie jak owczego, wiąże się z wyborem odpowiedniego mleka, które powinno być świeże i wolne od zanieczyszczeń. Należy liczyć się z tym, że z 8 litrów mleka owczego lub koziego powstanie 1 kg sera.
Pasteryzacja
Ten etap produkcji domowego sera obejmuje obróbkę mleka w celu usunięcia mikroorganizmów. Istnieją jednak również sery niepasteryzowane, takie jak parmezan, o szczególnie charakterystycznym smaku.
Do podgrzewania mleka należy używać specjalnego pasteryzatora, ale w nagłych przypadkach wystarczy duży garnek kuchenny. Podgrzej mleko do stałej temperatury 72°C - uważaj, aby mleko się nie zagotowało. Następnie odstaw garnek z mlekiem na około pół godziny i ostudź do temperatury 33-34°C - sprawdź termometrem.
Kultury mleczarskie i podpuszczka
Jednym z najważniejszych etapów jest dodanie kultury mezofilnej, która wpływa na ostateczne dojrzewanie i konsystencję żywności. Pozwól kulturze mleczarskiej działać przez co najmniej kolejne 30 minut.
Po namnożeniu się pożytecznych bakterii, do półproduktu należy wprowadzić odpowiednią ilość podpuszczki. Proces zsiadania, innymi słowy, zsiadania białka mleka, doprowadzi do uzyskania gęstszej konsystencji
Formowanie
Jeśli to możliwe, wymieszaj powstały skrzep za pomocą harfy serowarskiej lub pokrój go i odsącz. Gdy nadmiar serwatki zostanie oddzielony i pozostanie tylko stały skrzep, następnym krokiem jest formowanie. To tutaj ser nabiera ostatecznego kształtu, który wpływa również na proces dojrzewania.
Solenie i dojrzewanie
Gotowy ser jest solony zarówno w celu nadania mu odpowiedniego smaku, jak i zakonserwowania go. Jest solony powierzchniowo lub w solance.
Teraz wszystko zależy od Twojego uznania. Jeśli chcesz mieć świeży ser kozi i owczy, to praktycznie gotowe i musisz tylko odpowiednio przechowywać żywność. W przypadku twardych serów kozich i owczych będziesz musiał trochę poczekać, ponieważ dojrzewanie trwa wiele miesięcy i wymaga optymalnej temperatury i wilgotności.
I ser jest gotowy
Wierzymy, że będziesz zachwycony rezultatem, zarówno w przypadku miękkiego, jak i twardego sera. Będziesz mieć również poczucie, że miałeś wpływ na każdy etap procesu produkcji sera.
Inne artykuły
31.10.2025
Wrzody żołądka u koni
Wrzody żołądka należą do najczęstszych chorób końskiego żołądka. Często są związane z nieżytem żołądka (gastritis) – stanem zapalnym błony śluzowej żołądka. Najczęściej występują u koni wyścigowych i sportowych, ale mogą na nie cierpieć konie w każdym wieku, każdej rasy i płci, zwłaszcza jeśli mają ograniczony dostęp do paszy. Źrebięta są bardziej podatne z powodu cieńszej błony śluzowej żołądka. Według statystyk 60–90% koni wyścigowych i 40–60% koni sportowych i rekreacyjnych ma wrzody żołądka. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tej chorobie.
Czytaj artykuł
29.10.2025
Waroza pszczół
Waroza to bardzo niebezpieczna choroba pasożytnicza pszczół, która w pewnym stopniu dotyka niemal wszystkie rodziny pszczele. Jak się przed nią bronić? Jakie są środki zapobiegawcze? I jak objawia się choroba? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Czytaj artykuł
27.10.2025
Cukrzyca u zwierząt
Niestety, ta choroba dotyka nie tylko ludzi, ale także naszych futrzanych pupili. Jest to zaburzenie, które wpływa na zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. U zwierząt najczęściej spotyka się cukrzycę typu 1, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. Prowadzi to do nadmiernego stężenia cukru we krwi i może powodować szereg problemów zdrowotnych. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej o tej chorobie.
Czytaj artykuł