Jak zrobić własny ser kozi i owczy?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.05.2024

Jak zrobić własny ser kozi i owczy?

W poprzednim artykule zatytułowanym „Czy sery owcze i kozie są naprawdę tak dobre, jak się uważa?” pisaliśmy o tym, że cena sera koziego i owczego jest podatkiem od ich niezaprzeczalnych zalet. Ale jeśli jesteś hodowcą owiec lub kóz, nie musisz się martwić o tę kwestię. Masz niepowtarzalną okazję, aby zrobić swój własny ser, który w mgnieniu oka będzie kurzył się w domu. Jak zrobić domowy ser z mleka?


Wybór mleka

Produkcja sera nie musi być skomplikowana. Produkcja sera koziego, podobnie jak owczego, wiąże się z wyborem odpowiedniego mleka, które powinno być świeże i wolne od zanieczyszczeń. Należy liczyć się z tym, że z 8 litrów mleka owczego lub koziego powstanie 1 kg sera.


Pasteryzacja

Ten etap produkcji domowego sera obejmuje obróbkę mleka w celu usunięcia mikroorganizmów. Istnieją jednak również sery niepasteryzowane, takie jak parmezan, o szczególnie charakterystycznym smaku.


Do podgrzewania mleka należy używać specjalnego pasteryzatora, ale w nagłych przypadkach wystarczy duży garnek kuchenny. Podgrzej mleko do stałej temperatury 72°C - uważaj, aby mleko się nie zagotowało. Następnie odstaw garnek z mlekiem na około pół godziny i ostudź do temperatury 33-34°C - sprawdź termometrem.

Kultury mleczarskie i podpuszczka

Jednym z najważniejszych etapów jest dodanie kultury mezofilnej, która wpływa na ostateczne dojrzewanie i konsystencję żywności. Pozwól kulturze mleczarskiej działać przez co najmniej kolejne 30 minut.


Po namnożeniu się pożytecznych bakterii, do półproduktu należy wprowadzić odpowiednią ilość podpuszczki. Proces zsiadania, innymi słowy, zsiadania białka mleka, doprowadzi do uzyskania gęstszej konsystencji

Formowanie

Jeśli to możliwe, wymieszaj powstały skrzep za pomocą harfy serowarskiej lub pokrój go i odsącz. Gdy nadmiar serwatki zostanie oddzielony i pozostanie tylko stały skrzep, następnym krokiem jest formowanie. To tutaj ser nabiera ostatecznego kształtu, który wpływa również na proces dojrzewania.


Solenie i dojrzewanie

Gotowy ser jest solony zarówno w celu nadania mu odpowiedniego smaku, jak i zakonserwowania go. Jest solony powierzchniowo lub w solance.


Teraz wszystko zależy od Twojego uznania. Jeśli chcesz mieć świeży ser kozi i owczy, to praktycznie gotowe i musisz tylko odpowiednio przechowywać żywność. W przypadku twardych serów kozich i owczych będziesz musiał trochę poczekać, ponieważ dojrzewanie trwa wiele miesięcy i wymaga optymalnej temperatury i wilgotności.


I ser jest gotowy

Wierzymy, że będziesz zachwycony rezultatem, zarówno w przypadku miękkiego, jak i twardego sera. Będziesz mieć również poczucie, że miałeś wpływ na każdy etap procesu produkcji sera.


Inne artykuły

Jak walczyć ze ślimakami?

20.08.2025

Jak walczyć ze ślimakami?

Ślimaki należą do najczęstszych nieproszonych gości w naszych ogrodach. Smakują im plony i bez litości niszczą owoce oraz warzywa liściaste. Na rabatach, tarasach czy w szklarniach mogą wyrządzić duże szkody. Jak uratować ogród przed tymi mięczakami bez muszli – o tym dowiesz się w dzisiejszym artykule.

Czytaj artykuł
Jak rozpoznać ruję u poszczególnych gatunków zwierząt?

19.08.2025

Jak rozpoznać ruję u poszczególnych gatunków zwierząt?

Aby móc prawidłowo dopuścić samicę, ważne jest, aby znać objawy rui u różnych gatunków zwierząt. Jeśli zwierzę zostanie dopuszczone w niewłaściwym czasie, szansa na zapłodnienie jest bardzo mała, a tym samym nie urodzi się potomstwo. Przyjrzyjmy się więc objawom rui u wybranych gatunków.

Czytaj artykuł
Czy psy się pocą?

13.08.2025

Czy psy się pocą?

Czasami mamy wrażenie, że pocimy się dosłownie wszędzie. Niezależnie od tego, czy to przez ćwiczenia, upał czy ciężką pracę fizyczną, pocenie się jest najskuteczniejszym sposobem, w jaki nasze ciało reguluje swoją temperaturę. Na całej powierzchni ludzkiego ciała znajdują się gruczoły potowe, które przy podwyższonej temperaturze ciała produkują płyn – pot. Często widzimy psy leżące na chłodnej ziemi z wysuniętym językiem, ciężko dyszące. Czy oznacza to, że w ten sposób się chłodzą? Jak właściwie wygląda regulacja temperatury u psów?

Czytaj artykuł