
Autor: Luboš Burda
11.01.2024
Czy sery owcze i kozie są naprawdę tak dobre, jak się o nich mówi?
Istnieje wiele plotek na temat korzyści płynących ze spożywania serów owczych i kozich. Ale czy cena odpowiada rzeczywistej wartości produktu? W tym artykule dowiesz się nie tylko tego, ale także wskazówek, jak korzystać z tradycyjnych przysmaków na bazie mleka.
Smak
Sery owcze i kozie wyróżniają się wyjątkowym i fantazyjnym smakiem. Wynikający z tego aromat zależy głównie od metody i czasu przechowywania - podczas gdy słowackie "klejnoty", parenica i oštiepok, mają tendencję do bycia bardziej słonymi ze względu na ich solankę i suchość, francuski roquefort ma typową nutę owoców i orzechów. Włoski przysmak pecorino, produkowany w Toskanii lub na Sycylii, zapewnia doznania kulinarne podobne do parmezanu - wyraźnie pikantny smak i konsystencję odpowiednią do tarcia. Kozi ser ma tę niezaprzeczalną zaletę, że może być spożywany na wszystkich etapach dojrzałości. Fani zarówno łagodniejszych, jak i ostrzejszych serów będą zadowoleni.
Wartości odżywcze
"Mniam, czytając to pobudziłeś swoje kubki smakowe, ciężko będzie mi się oprzeć. Wygląda bardzo kusząco, ale... myślę, że sery owcze i kozie są dość tłuste...".
To prawda, że obaj przedstawiciele należą bardziej do kategorii tłustych serów. Jednak tłuszcze w mleku owczym i kozim są bardziej wartościowe niż te w mleku krowim, a także są łatwiej przyswajalne. Są one zatem również ważnym składnikiem wartości odżywczych. Na tym jednak korzyści się nie kończą - kozi ser zawiera dużą ilość niezbędnych witamin i wartościowych białek. Mleko owcze i produkty z niego wytwarzane są nawet trzykrotnie bogatsze w białko serwatkowe niż mleko krowie! Wykazano, że regularne spożywanie koziego sera niweluje zaburzenia nerwowe i stres oraz wspomaga układ trawienny. Z kolei ser owczy w mniejszych ilościach nie powinien sprawiać problemów, nawet osobom nietolerującym laktozy, które nie muszą być pozbawione jego dobroczynnych właściwości.
Wskazówki dotyczące przyrządzania sera owczego i koziego
Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej są w stanie wysokiej gotowości, ponieważ to nie tylko ich moment. Zarówno sery owcze, jak i kozie są szeroko stosowane w gastronomii, czy to jako jeden z podstawowych składników potraw, czy też jako dodatek smakowy.
Sałatka z burakami i kozim serem to proste danie, które przypadnie do gustu nawet zagorzałym miłośnikom mięsa. Możesz także spróbować francuskiego pikantnego quiche, używając koziego sera zamiast cheddara.
Grillowany ser owczy jest bardzo niebezpieczny w jedzeniu. Jest bardzo uzależniający, a w połączeniu z sosem żurawinowym zapewni ci uczucie przyjemności, którego nie będziesz chciał przegapić. Chociaż nie można grillować włoskiego pecorino, można go użyć do przyprawienia penne z suszonymi pomidorami lub spaghetti alla carbonara - ale unikaj śmietany, aby nie urazić Włochów.
Za sporo pieniędzy, jeszcze więcej muzyki
Czy zgodzisz się z nami, jeśli powiemy, że wyższa cena serów owczych i kozich nadal odpowiada ich zaletom? W przypadku świeżych odmian opłaca się zwracać uwagę na zniżki, podczas gdy te bardziej trwałe, takie jak Pecorino Romano, będą używane wielokrotnie i ostatecznie kwota się zsumuje. Wejdźmy więc do świata serów owczych i kozich z zapałem!
Inne artykuły

27.05.2025
Agresja u psów
Każdy z nas z pewnością spotkał się kiedyś w życiu z agresywnym zachowaniem psa. Takie zachowanie może mieć wiele przyczyn i form. Ważne jest, aby zrozumieć, dlaczego do niego dochodzi, jak sobie z nim radzić i jak mu zapobiegać. Temu służy niniejszy artykuł.

26.05.2025
Jak chronić owce i kozy przed wilkami
Na pewno dotarła już do Ciebie informacja, że wilki wracają do naszego kraju. Ekologowie uważają to za pozytywną wiadomość – ale co na to hodowcy owiec i kóz? Oni nie są już tak entuzjastyczni. Wilki osiedlają się w naszym krajobrazie, a słabo zabezpieczone stado stanowi dla nich łatwą nocną przekąskę.

16.05.2025
Dlaczego krowa ciągle przeżuwa, a pies połyka w całości? Trawienie zwierząt pod lupą
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego bydło spędza godziny na przeżuwaniu, a pies niemal nie gryzie swojego jedzenia? Powodem jest inny typ trawienia. Podczas gdy niektóre zwierzęta mają prosty żołądek, inne – w toku ewolucji – wykształciły kilka komór, trawienie mikrobiologiczne, a nawet wspomagają się kamieniami. Jakie są główne różnice między grupami zwierząt?
Czytaj artykuł