Autor: Luboš Burda
12.09.2023
Jak zrobić domowy cydr?
Czy wiesz, że 21 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Jabłka? A jak inaczej go uczcić niż robiąc uczciwy domowy cydr. Dołącz do nas i dowiedz się, jak to zrobić.
Przygotowanie
Jak w przypadku wszystkich przepisów, ważny jest wybór odpowiednich składników. W tym przypadku ważna będzie dla nas obserwacja dojrzałości jabłek. Zawsze wybieramy dojrzałe jabłka z czarnymi lub czarniawymi pestkami. Można również użyć jabłek, które spadły, zostały uszkodzone przez szkodniki lub dotknięte parchem. Nie wolno jednak używać zgniłych owoców, które mogłyby negatywnie wpłynąć na smak cydru. Umyj jabłka i przejdź do następnej części - miażdżenia.
Proces
Rozgnieć umyte jabłka. W przypadku większych ilości owoców należy użyć rozdrabniacza, który występuje w dwóch wersjach - elektrycznej i mechanicznej. W przypadku elektrycznej praca jest bardzo prosta, wystarczy włączyć młynek i podawać owoce przez lej zasypowy. W przeciwnym razie rozdrabniacz sam sobie ze wszystkim poradzi. W przypadku mechanicznej trzeba użyć trochę własnej siły, ale zaletą jest to, że nie trzeba szukać miejsca z dostępem do prądu. Miażdżymy razem ze skórką i rdzeniem.
Po zmiażdżeniu owoców jak najszybciej przechodzimy do wyciskania, aby zapobiec utlenianiu i ciemnieniu soku. Do tłoczenia używamy drewnianej prasy. Prasy różnią się głównie maksymalną pojemnością przetwarzanych owoców. Należy więc dokładnie zastanowić się nad optymalną objętością. Wyciśnięty sok zbieramy do czystych pojemników, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu, gdzie zachowuje trwałość przez maksymalnie tydzień, więc nie ma potrzeby dalszego przetwarzania. Wlej zimny cydr do wybranych butelek, ale nie napełniaj ich po brzegi w celu późniejszej konserwacji, ponieważ objętość płynu zwiększa się po podgrzaniu.
Konserwacja
Teraz, gdy butelki są już napełnione, możemy przejść do konserwacji. Tutaj mamy dwie opcje, jak kontynuować proces konserwowania. Należy jednak zachować szczególną ostrożność. Obie procedury uwzględniają obchodzenie się z przedmiotami o wysokiej temperaturze.
W przypadku pierwszej opcji używamy dużego garnka do konserwowania, w którym układamy butelki z moszczem, a następnie wlewamy wodę aż do szyjek butelek. Garnek stawiamy na kuchence i monitorujemy temperaturę wody. Gdy temperatura osiągnie 75-80°C, wyjmujemy butelki, zamykamy je korkami i umieszczamy w pozycji poziomej.
Drugą opcją jest podgrzanie moszczu. Gdy moszcz osiągnie temperaturę 85°C, należy odstawić go z kuchenki i rozpocząć napełnianie czystych, gorących butelek. Gorące butelki pomagają w sterylizacji, a także zapobiegają ryzyku ich pęknięcia podczas nalewania gorącego moszczu. Następnie zamykamy korki i kładziemy je na boku.
I już koniec
Jak widać, produkcja cydru nie jest tak skomplikowana, jak mogłoby się wydawać. Nie wahaj się więc i zacznij samodzielnie przetwarzać nadwyżki ze swojego ogrodu. Wierzymy, że będziesz zadowolony.
Inne artykuły
15.11.2024
Czy psy mogą jeść kości?
Na pewno słyszeliście, że psy nie powinny jeść kości. Z drugiej strony, niektórzy uważają, że kości im nie szkodzą. Prawda leży w pośrodku, dlatego przyjrzyjmy się, jakie kości psy mogą bezpiecznie spożywać.
13.11.2024
Jak chronić łapki pieska w zimie?
Zimowe zabawy kochają nie tylko dzieci, ale również nasi czworonodzy przyjaciele. Jednocześnie mroźna i chłodna pogoda przynosi problemy dotyczące łapek psich. Pielęgnacja o nie jest w takim razie nieodłączna część tego okresu. śnieg sól, i niskie temperatury mogą spowodować duże obciążenia, podrażnienia skóry, pękanie, ból łapek. W takim razie jak o nie dbać?
07.11.2024
Jak działa trawienie przeżuwaczy?
Tur, owca, koza czy na przykład wielbłąd. Wszystkie te zwierzęta zaliczamy do przeżuwaczy, które mają bardzo specyficzny proces trawienia. Dlaczego tak jest? Przyjrzyjmy się tej kwestii.