Jak przygotować ogród do zimy
Zima już puka do naszych drzwi, drzewa na zewnątrz lśnią wszystkimi kolorami, więc najwyższy czas rozpocząć przygotowywać ogród na chłodny okres, aby na wiosnę znów obudził się pełen urody. Jak powinien wyglądać przygotowany ogród na zimę i jak pomóc roślinom przetrwać tę porę roku bez szkód?
Ostatnia żniwa
Jeszcze przed pierwszymi mrozami należy zebrać z ogrodu wszystko, co może nie przetrwać tych temperatur. Dotyczy warzyw takich jak papryka, cukinia, ogórki czy pomidory, a także warzyw korzeniowych, które można przechować przez zimę bez naci w chłodnym miejscu. W ten sposób można również przechowywać jabłka. Natomiast na grządkach mogą pozostać rośliny takie jak jarmuż, brukselka czy por zimowy.
Po zbiorach należy przekopać grządki, usunąć chwasty i nawodnić. Dzięki temu gleba będzie lepiej napowietrzona i będzie lepiej zatrzymywać wodę oraz składniki odżywcze.
Jak na drzewa i krzaki?
Należy zadbać również o drzewa i krzewy. W ich przypadku usuwa się suche, połamane i zbyt długie gałęzie. U drzew owocowych warto dodatkowo pozbyć się nowych pędów, które rosną pionowo w górę. Żywopłot także wymaga odpowiedniej pielęgnacji przed zimą — należy go przyciąć i porządnie podlać. Jeżeli chodzi o drzewa zimozielone, nie ma potrzeby stosowania zabezpieczeń przed mrozem. Niektóre z nich wymagają jednak ochrony przed silnym zimowym słońcem i warto je wówczas częściowo zaciemnić.
Jak przygotować trawę na zimę?
Przygotowanie trawniku na zimę nie jest wcale trudne. Najpierw dokładnie zgrab liście, aby pod trawnikiem nie tworzyły się pleśnie. Następnie warto jeszcze raz w tej sezonie skosić trawnik, pozostawiając go jednak nieco wyższym niż latem. Aby trawnik dobrze rósł po zimie, warto zastosować oprysk przeciwko zimowym pleśniom. Opadłe liście można wykorzystać jako mulcz dla innych roślin.
Nie zapominaj o sadzeniu
Nie zapomnij, że nadszedł czas na sadzenie drzew owocowych, krzewów i cebul. Sadzenie należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami, więc nie zwlekaj z tym. Czasami możliwe jest sadzenie roślin nawet w listopadzie, jednak pamiętaj, że potrzebują one około miesiąca na dobre ukorzenienie. Po posadzeniu nie zapomnij starannie podlać wszystkich roślin.
Ściółkowanie to podstawa
Czy nigdy wcześniej nie słyszałeś o tym terminie? Nie martw się, chętnie go wyjaśnimy. Ściółkowanie to naturalny proces, który można zaobserwować jesienią wszędzie w przyrodzie. Polega na przykryciu gleby jakimś materiałem organicznym. Można wykorzystać na przykład opadłe liście, kompost, obornik, skoszoną trawę lub powszechnie stosowaną korę ściółkową, która również może wzbogacić wygląd ogrodu. Proces ten przed zimą może pomóc w ochronie roślin przed przemarznięciem. Inną korzyścią jest ograniczenie wzrostu chwastów oraz zmniejszenie potrzeby nawadniania, ponieważ ogranicza parowanie wody. Przed zimą zalecamy staranne podlanie wszystkich roślin i drzewek oraz przykrycie otoczenia korą ściółkową. Kora ściółkowa jest szczególnie korzystna dla roślin ozdobnych, bylin i roślin pnących.
Na koniec oczywiście nie zapomnij sprzątnąć wszystkiego, co mogłoby ucierpieć z powodu mrozu (meble, węże ogrodowe) i zatrzymać dopływ wody.
Teraz Wasze drzewa, rośliny i trawniki są starannie przygotowane na zimę. Dzięki tym krokom zaoszczędzisz sobie wiele pracy na wiosnę, a w nagrodę czeka na Was piękny, kolorowy ogród gotowy na nowy sezon.
Inne artykuły
15.11.2024
Czy psy mogą jeść kości?
Na pewno słyszeliście, że psy nie powinny jeść kości. Z drugiej strony, niektórzy uważają, że kości im nie szkodzą. Prawda leży w pośrodku, dlatego przyjrzyjmy się, jakie kości psy mogą bezpiecznie spożywać.
13.11.2024
Jak chronić łapki pieska w zimie?
Zimowe zabawy kochają nie tylko dzieci, ale również nasi czworonodzy przyjaciele. Jednocześnie mroźna i chłodna pogoda przynosi problemy dotyczące łapek psich. Pielęgnacja o nie jest w takim razie nieodłączna część tego okresu. śnieg sól, i niskie temperatury mogą spowodować duże obciążenia, podrażnienia skóry, pękanie, ból łapek. W takim razie jak o nie dbać?
07.11.2024
Jak działa trawienie przeżuwaczy?
Tur, owca, koza czy na przykład wielbłąd. Wszystkie te zwierzęta zaliczamy do przeżuwaczy, które mają bardzo specyficzny proces trawienia. Dlaczego tak jest? Przyjrzyjmy się tej kwestii.