
Autor: Juraj Korim
22.02.2024
Czyszczenie i dezynfekcja kurnika
Tak jak sprzątamy nasz dom, tak samo musimy dbać o kurniki. Zapobiegnie to rozwojowi pasożytów, które mogłyby zaatakować kurnik i stworzy idealne środowisko dla kur. Nie lekceważ czyszczenia i dezynfekcji, wyniki z pewnością znajdą odzwierciedlenie w zniesionych jajach, a przede wszystkim w zdrowiu kur.
Jak często czyścić kurnik?
Kompletne czyszczenie i dezynfekcję kurnika należy przeprowadzać co najmniej dwa razy w roku. I właśnie teraz, gdy kurnik jest przygotowywany do nowego sezonu, czas zabrać się do pracy. Raz w tygodniu powinno odbywać się małe sprzątanie kurnika, które obejmuje czyszczenie obudowy kurników, czyszczenie grzęd i oczywiście nową ściółkę. Nie zapomnij o tej w gnieździe niosek. Zawsze czyść karmidła podczas wymiany wody i czyść je, gdy są widocznie zabrudzone, najlepiej co najmniej raz w tygodniu.
Dezynfekcja kurnika
Jak już napisano, powinniśmy dezynfekować dwa razy w roku, ale także za każdym razem, gdy zaczynamy hodować nowe kury. Jak przebiega taka dezynfekcja i czym dezynfekować kurnik?
Najpierw usuń wszystko, co możesz z kurnika i dokładnie oczyść go z pajęczyn i kurzych odchodów. Jako środka dezynfekującego użyj Savo lub środka do dezynfekcji powierzchni przeznaczonego do czyszczenia pomieszczeń dla zwierząt. Alternatywnie można wybielić kurnik wapnem. Wymieszaj wodorotlenek wapnia z białą farbą w stosunku 2:1, a następnie nanieś pędzlem na ściany i poczekaj do całkowitego wyschnięcia. Powtórz proces dla lepszego efektu. Do zwalczania trzmieli można użyć ukierunkowanego preparatu Trzmiel Stop, który działa zapobiegawczo, ale także zabija trzmiele w już zaatakowanym środowisku.
Nie zapomnij zdezynfekować przedmiotów takich jak poidła, karmniki i gniazda. Po dezynfekcji spłucz je gorącą wodą i pozostaw na słońcu do wyschnięcia lub dokładnie wysusz.
Gotowe!
I to by było na tyle. Pamiętaj, że podczas dezynfekcji kury powinny znajdować się w bezpiecznej odległości, aby uniknąć obrażeń. Kiedy po wszystkim wpuścisz je do lśniącego kurnika, będą zachwycone.
Inne artykuły

14.05.2025
Rodzaje dojenia i typy dojarek
Dojenie jest codziennym elementem hodowli bydła mlecznego – metody jego przeprowadzania mogą się jednak znacznie różnić. Od tradycyjnego ręcznego dojenia po nowoczesne systemy robotyczne, każde gospodarstwo wybiera rozwiązanie, które najlepiej odpowiada jego potrzebom i możliwościom. Różnią się również same dojarnie – miejsca, w których przeprowadzane jest dojenie. W tym artykule omówimy podstawowe rodzaje dojenia oraz typy współczesnych dojarek.
Czytaj artykuł
13.05.2025
Jak zrobić domowe jerky?
W ostatnim czasie jerky staje się coraz bardziej popularną przekąską – i nic dziwnego. Jest smaczne, bogate w składniki odżywcze i przede wszystkim pełne białka. Doskonale sprawdza się nie tylko na wyprawach i wycieczkach, ale też jako zdrowsza alternatywa dla chipsów podczas wieczornego seansu. Jak przygotować tę pyszność w domu?
Czytaj artykuł
13.05.2025
Czym karmić psa: BARF, karma sucha czy mokra?
W dzisiejszych czasach mamy wiele możliwości, jak i czym karmić swojego psa. Każda opcja ma swoje zalety i wady. Przyjrzyjmy się im razem.
Czytaj artykuł