-800x800.jpg)
Plymouth (Siewki) - rasa dla każdej hodowli
Najpopularniejsze użytkowe rasy kur to ewidentnie Plymouth. Do Europy przybyły z USA, gdzie zostały wyhodowane w XIX wieku i stopniowo zdobyły mocną pozycję zarówno w dużych hodowlach, jak i w hodowli domowej. Odkryj piękno ich charakterystycznego wyglądu i dowiedz się, dlaczego ta rasa kur jest tak popularna wśród hodowców. Może tak Cię oczarują, że zdobędziesz je również do swojej hodowli.
Wygląd Plymouth
Można natknąć się na plymoutha z piórami zabarwionymi na wiele odcieni. Najczęściej mają czarno-biały pręgowany wygląd, ale mogą być też całe czarne lub białe albo mieć typowy brązowo-pomarańczowy odcień piór. Ich budowa ciała jest dość silna, a szczególnie dominująca jest szeroka klatka piersiowa. Głowa natomiast jest nieco mniejsza i zdobi ją wyprostowany grzebień. Dorosłe kury ważą od 2,5 do 3 kilogramów, natomiast koguty mogą ważyć nawet 4 kilogramy.
Spokojna natura i odporność
Hodowcy lubią plymouth za ich odporność oraz spokojne i przyjazne usposobienie. W dodatku prawie nie latają, więc wystarczy wybieg ograniczony niższym ogrodzeniem. Będą zadowolone z wystarczająco dużej zagrody, aby trochę pobiegać, ale odważą się na zamkniętą przestrzeń. Są żarłoczne i potrafią skubnąć trochę pokarmu w zagrodzie, ale to zdecydowanie za mało dla wysokiej produkcji jaj i trzeba je karmić codziennie.
Dużo jaj i mięsa
Plymouth mogą pochwalić się stosunkowo wysoką wydajnością. Szybko rosną i dojrzewają, a pierwszych jaj od kur można się spodziewać po około sześciu miesiącach życia. W ciągu roku można liczyć na około 200 jaj od każdej kury. Są rasy o wyższej rocznej nośności, ale to wciąż dobra liczba jaj. Ponieważ jest to rasa odporna, dodatkowe jajka nie przestaną się pojawiać nawet w zimie.
Cenione są również za delikatne i bardzo smaczne mięso. Smak mięsa zależy od podawanego pokarmu - dlatego, aby mięso było naprawdę delikatne i pełne smaku, ważne jest, aby karmić Plymouth dobrej jakości karmą z dużą ilością składników odżywczych, witamin i minerałów. Jednak ze względu na ich skłonność do tycia, najlepiej nie przekarmiać ich nadmiernie.
Plymouth zadowolą Cię swoim wysokim umięśnieniem, ponieważ są rasą średnio ciężką, więc będziesz miał dużo mięsa nawet przy bardziej umiarkowanych rozmiarach racji.
Inne artykuły

30.07.2025
Dlaczego warto podawać zwierzętom suplementy witaminowe?
Witaminy są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – wpływają na metabolizm, rozwój, wzrost oraz odporność na choroby. U zwierząt gospodarskich mają dodatkowo bezpośredni wpływ na wydajność. Dzielą się na witaminy rozpuszczalne w wodzie (B, C) oraz w tłuszczach (A, D, E, K). Przyjrzyjmy się wspólnie temu zagadnieniu.
Czytaj artykuł
29.07.2025
Droga mleka od krowy do sklepu
Mleko jest codziennym elementem naszej diety, ale jego droga od krowy do kartonu na sklepowej półce jest dłuższa, niż mogłoby się wydawać. Mleko pozyskuje się nie tylko od krów, ale także od kóz, owiec czy bawołów. Każde z nich ma inny skład i właściwości – na przykład mleko kozie jest odpowiednie dla niektórych osób z nietolerancją laktozy. Najczęściej jednak spotykamy się z mlekiem krowim, więc przyjrzyjmy się jego przetwarzaniu.
Czytaj artykuł
28.07.2025
Inteligencja zwierząt gospodarskich
Myślisz, że świnia rozpoznaje swoje imię? Że krowa potrafi rozpoznać swoją przyjaciółkę w stadzie? Że niektóre zwierzęta gospodarskie potrafią słuchać poleceń tak jak pies? A co z kurami – czy naprawdę mają „ptasi móżdżek”? Każde zwierzę jest inteligentne na swój sposób, ale ogólnie rzecz biorąc, są one znacznie mądrzejsze, niż nam się często wydaje. Przyjrzyjmy się kilku przykładom.
Czytaj artykuł