Droga mleka od krowy do sklepu
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

29.07.2025

Droga mleka od krowy do sklepu

Mleko jest codziennym elementem naszej diety, ale jego droga od krowy do kartonu na sklepowej półce jest dłuższa, niż mogłoby się wydawać. Mleko pozyskuje się nie tylko od krów, ale także od kóz, owiec czy bawołów. Każde z nich ma inny skład i właściwości – na przykład mleko kozie jest odpowiednie dla niektórych osób z nietolerancją laktozy. Najczęściej jednak spotykamy się z mlekiem krowim, więc przyjrzyjmy się jego przetwarzaniu.

Skład i produkcja mleka

Mleko krowie składa się w 87,5 % z wody, a resztę stanowią suche substancje: tłuszcze (ok. 3,8–4 %), białka (3,3–3,4 %), laktoza (4,7 %) oraz minerały i witaminy (0,7 %). Produkcja mleka rozpoczyna się po urodzeniu cielęcia. Przez pierwsze kilka dni krowa produkuje siarę – gorzki i bardzo odżywczy płyn, który spożywa wyłącznie cielę. Dopiero potem rozpoczyna się właściwa laktacja, która trwa ponad 300 dni.

Jak przebiega dojenie

Dojenie najczęściej odbywa się dwa razy dziennie w dojarniach. Krowę myje się i dezynfekuje, co jednocześnie stymuluje wydzielanie hormonu oksytocyny, który uruchamia wypływ mleka. Następnie sprawdza się pierwsze krople mleka, zakłada urządzenie udojowe, a po zakończeniu dojenia ponownie dezynfekuje się wymię. Mleko przepływa przez filtry i system chłodzenia do zbiornika, gdzie jest przechowywane w niskiej temperaturze i stale mieszane.

Droga do mleczarni

Z gospodarstwa mleko transportowane jest cysterną. Kierowca pobiera próbki do badań laboratoryjnych i sprawdza warunki techniczne. Po przyjeździe do mleczarni mleko jest ponownie testowane – dopiero wtedy może rozpocząć się jego przetwarzanie. Pierwszym krokiem jest pasteryzacja, która niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Istnieje kilka jej rodzajów – od łagodnej po ultra wysokotemperaturową (UHT). Następnie następuje odwonienie (usunięcie zapachu), homogenizacja (ujednolicenie kuleczek tłuszczu) oraz regulacja zawartości tłuszczu.

Z mleczarni do sklepu

Gotowe mleko jest pakowane i wysyłane do sklepów. Jeśli z mleka produkuje się jogurty, sery lub inne produkty, zostaje ono w mleczarni do dalszego przetwarzania. W sklepie możemy spotkać trzy główne typy mleka według metody obróbki: świeże, o wydłużonej trwałości i trwałe. Różnią się one temperaturą przetwarzania, jakością mikrobiologiczną, właściwościami odżywczymi i sposobem przechowywania.

Rodzaje mleka w sklepie

  • Mleko świeże ma trwałość do 7 dni i musi być przechowywane w chłodzie (4–8 °C). Jest pasteryzowane (85 °C przez 1–2 sekundy), co niszczy drobnoustroje chorobotwórcze.
  • Mleko o przedłużonej trwałości wytrzymuje 20–40 dni i także musi być przechowywane w chłodzie. Obrabiane jest w temperaturze wyższej niż 85 °C, ale niższej niż 137 °C, co zapewnia eliminację drobnoustrojów przy niemal niezmienionej wartości odżywczej.
  • Mleko trwałe ma trwałość powyżej 6 miesięcy i może być przechowywane w temperaturze pokojowej (do 24 °C). Jest poddawane obróbce UHT (137–142 °C przez co najmniej 1 sekundę), co niszczy wszystkie mikroorganizmy i przetrwalniki. Proces ten jednak znacząco zmienia właściwości odżywcze mleka.

Inne artykuły

Cukrzyca u zwierząt

27.10.2025

Cukrzyca u zwierząt

Niestety, ta choroba dotyka nie tylko ludzi, ale także naszych futrzanych pupili. Jest to zaburzenie, które wpływa na zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. U zwierząt najczęściej spotyka się cukrzycę typu 1, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. Prowadzi to do nadmiernego stężenia cukru we krwi i może powodować szereg problemów zdrowotnych. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej o tej chorobie.

Czytaj artykuł
Hodowla motyli

24.10.2025

Hodowla motyli

Hodowla motyli to fascynujące, niebanalne i niezwykle ciekawe hobby, które dostarcza wielu informacji oraz radości. Daje możliwość obserwowania całego cyklu życia motyla – od jajka, przez gąsienicę i poczwarkę, aż po dorosłego osobnika. Jednocześnie można w ten sposób przyczynić się do ochrony tych pięknych i delikatnych stworzeń. Przyjrzyjmy się, jak zacząć przygodę z hodowlą motyli.

Czytaj artykuł
Jak karmić bydło?

21.10.2025

Jak karmić bydło?

Prawidłowe żywienie jest absolutną podstawą zdrowia i wydajności krów mlecznych. Krowy są wymagającymi zwierzętami – niezależnie od tego, czy chodzi o produkcję mleka, rozród czy ogólny dobrostan, każdy składnik dawki pokarmowej ma swoje znaczenie.

Czytaj artykuł