Jakie są rodzaje miodu?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

19.08.2024

Jakie są rodzaje miodu?

Miód to dobroczynny pokarm, który pszczoły wytwarzają z nektaru kwiatów lub spadzi. Istnieje wiele rodzajów miodu, które różnią się smakiem, kolorem, zapachem i składem w zależności od pochodzenia - czy jest to miód kwiatowy, czy spadziowy. Dowiedzmy się, do czego służy miód i poznajmy jego najczęściej używane, ale także wyjątkowe rodzaje. 

Miód kwiatowy

Miód kwiatowy, znany również jako miód nektarowy, jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów. Miód ten ma jaśniejszy kolor i słodszy smak, ale różni się w zależności od rodzaju kwiatów, z których pszczoły zbierają nektar. Miód kwiatowy również krystalizuje się szybciej. Wynika to ze składu miodu, który zawiera większe ilości cukrów prostych, takich jak glukoza i fruktoza. 


Miód akacjowy jest blady, prawie przezroczysty i ma łagodny, słodki smak. Jest również popularny ze względu na zapach i smak kwiatów akacji. Miód akacjowy ma wysoką zawartość fruktozy, więc krystalizuje powoli i pozostaje płynny przez długi czas. 


Miód lipowy jest stosunkowo rzadkim, ale bardzo popularnym gatunkiem. Ma barwę od jasnej do bursztynowej i charakterystyczny lipowy smak. Częściej występuje w połączeniu ze spadzią lipową. 


Miód rzepakowy jest pięknie żółty, ale bardzo szybko się krystalizuje. Dlatego pszczelarze często stosują pasteryzację, czyli przetwarzanie miodu na drobnokrystaliczną masę. 


Bardzo popularnym rodzajem miodu jest miód z kwiatów łąkowych, który zawiera więcej niż jedną roślinę. Dlatego jest on również znany jako miód polifloralny (miód wielogatunkowy). Ten rodzaj miodu jest pozyskiwany już w drugiej połowie maja i ma bardzo słodki smak. Krystalizacja następuje w ciągu kilku dni lub tygodni.


Miód spadziowy

Miód spadziowy, lepiej znany wśród konsumentów jako miód leśny, produkowany jest ze spadzi, słodkiego płynu produkowanego przez mszyce i inne owady żywiące się sokiem drzewnym. Miód spadziowy jest zwykle ciemniejszy, często czarny, i w przeciwieństwie do miodu kwiatowego, pozostaje w postaci płynnej przez bardzo długi czas. Jakość miodu można rozpoznać po bardziej wyrazistym smaku, aromacie i wyższej zawartości minerałów. Wadą jest to, że jest mniej strawny.


Miód spadziowy pozyskiwany jest z dwóch rodzajów drzew - liściastych i iglastych. Najpopularniejsze są miody spadziowe z drzew świerkowych i jodłowych.


Specjalne rodzaje miodu

Niektóre z mniej popularnych miodów obejmują miód manuka, który pochodzi z kwiatów krzewu manuka występującego głównie w Nowej Zelandii. Ten rzadki rodzaj miodu jest produkowany tylko przez kilka tygodni w roku, kiedy krzewy kwitną (od listopada do stycznia). Znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwutleniających dzięki obecności substancji methylglyoxal. Miód ma charakterystyczny smak z gorzkawym odcieniem. 


Miód lawendowy jest popularny ze względu na swój delikatny, kwiatowy smak i aromat. Ma kolor od jasnożółtego do jasnobursztynowego. Miód ten jest często wykorzystywany w gastronomii, a także ceniony za swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwgrzybicze. 


Miód jest niezastąpionym produktem naturalnym, który oferuje szeroką gamę właściwości leczniczych i smakowych. Każdy rodzaj jest unikalny pod względem własnych cech i późniejszych zastosowań. Dlatego zdecydowanie nie powinno go zabraknąć w żadnym domu. 

Inne artykuły

Wrzody żołądka u koni

31.10.2025

Wrzody żołądka u koni

Wrzody żołądka należą do najczęstszych chorób końskiego żołądka. Często są związane z nieżytem żołądka (gastritis) – stanem zapalnym błony śluzowej żołądka. Najczęściej występują u koni wyścigowych i sportowych, ale mogą na nie cierpieć konie w każdym wieku, każdej rasy i płci, zwłaszcza jeśli mają ograniczony dostęp do paszy. Źrebięta są bardziej podatne z powodu cieńszej błony śluzowej żołądka. Według statystyk 60–90% koni wyścigowych i 40–60% koni sportowych i rekreacyjnych ma wrzody żołądka. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej tej chorobie.

Czytaj artykuł
Waroza pszczół

29.10.2025

Waroza pszczół

Waroza to bardzo niebezpieczna choroba pasożytnicza pszczół, która w pewnym stopniu dotyka niemal wszystkie rodziny pszczele. Jak się przed nią bronić? Jakie są środki zapobiegawcze? I jak objawia się choroba? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Czytaj artykuł
Cukrzyca u zwierząt

27.10.2025

Cukrzyca u zwierząt

Niestety, ta choroba dotyka nie tylko ludzi, ale także naszych futrzanych pupili. Jest to zaburzenie, które wpływa na zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. U zwierząt najczęściej spotyka się cukrzycę typu 1, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. Prowadzi to do nadmiernego stężenia cukru we krwi i może powodować szereg problemów zdrowotnych. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej o tej chorobie.

Czytaj artykuł