Autor: Juraj Korim

09.02.2024

Jakie są główne różnice między masłem a margaryną?

Mówi się, że margaryna jest tylko tanim substytutem masła bez prawie żadnej wartości dodanej. Ale co, jeśli powiemy ci, że zawierają one dużą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych, których generalnie brakuje nam jako ludziom. W nowym artykule omówimy podstawowe różnice między produktami chłodzonymi. 

Margaryna lepiej się rozprowadza

Margaryna ma niewątpliwie dużą przewagę dzięki swojej doskonałej smarowności. Wystarczy otworzyć pojemnik z tłuszczem roślinnym i rozsmarować go na chlebie.

W przypadku masła trzeba myśleć bardziej konstruktywnie i pozostawić je w temperaturze pokojowej na co najmniej kilka minut. Pokrojenie go na małe kawałki pomoże mu zmięknąć.

Skład, smak i wartość odżywcza

Czym jest margaryna? Masło roślinne nie ma smaku samo w sobie, aromat i proces produkcji odgrywają ważną rolę. Z tego powodu istnieje również bardziej zauważalna różnica między margarynami niż w przypadku masła, które jest wytwarzane głównie z pasteryzowanego mleka.

Co więcej, różnice między żywnością o nazwach "margaryna" i "masło" obejmują fakt, że masło, w porównaniu z jego "substytutem", nie zawiera barwników i konserwantów. Z reguły ten produkt mleczny zawiera 80 procent lub więcej tłuszczu. W porównaniu z masłem, margaryny nie zawierają cholesterolu i są mniej kaloryczne, ale masło może pochwalić się substancjami wzmacniającymi odporność. 

W przeszłości mówiło się o szkodliwym składzie margaryn, który zmienił się na przestrzeni lat. Obecnie dostępne produkty zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bogate w witaminy i minerały. Twierdzi się nawet, że dzisiejsze masło roślinne ma korzystniejszy skład niż masło tradycyjne, choć wiadomo, że jego smak jest niepowtarzalny. Należy jednak wybierać ostrożnie, nie na podstawie ceny produktu, ale na podstawie składu i jakości.

Produkcja przemysłowa

Wiemy, co masz na myśli. Margaryna jest produkowana chemicznie, a masło ręcznie. Niestety, w dzisiejszych czasach (z kilkoma wyjątkami) oba produkty spożywcze nie mają ze sobą nic wspólnego. Kiedyś do produkcji masła powszechnie używano maselnicy, ale dziś powszechnie sprzedawany nabiał jest również produkowany przemysłowo.

Zastosowanie

W kuchni oba produkty mają swoje własne, ale ograniczone zastosowanie. Margaryna jest używana nie tylko jako warstwa na chlebie, ale jest również dodawana do smarowideł, kremów i nadzień. Masło ma szeroki zakres zastosowań, jako składnik ciast, ciastek lub jako składnik kremów, zapiekanek lub na przykład w puree ziemniaczanym. 

Nie należy smażyć na margarynie. Tłuszcze roślinne i margaryny o wysokiej zawartości wody nie nadają się do obróbki cieplnej. Nie nadaje się do tego również masło, choć jest ono powszechnie stosowane na patelniach. W wyższych temperaturach powstają niepożądane związki rakotwórcze.

A co z masłem do smarowania?

Prosta odpowiedź. Masło do smarowania nie ma nic wspólnego z masłem jako takim, ponieważ nie spełnia norm dotyczących składu tej żywności. Choć nie umniejsza to jego smakowitości, właściwym określeniem jest "smarowidło".

Rada końcowa

Niezależnie od tego, czy jesteś "drużyną masła", czy "drużyną margaryny", nie lekceważ składników przy ich wyborze i raczej dopłacaj. Zamiast masła, które uwalnia szkodliwe substancje w wysokich temperaturach, do smażenia używaj oleju rzepakowego. 

Inne artykuły

Smycz na obroży czy na szelkach – co lepsze dla psa?

29.04.2025

Smycz na obroży czy na szelkach – co lepsze dla psa?

Na rynku znajdziesz wiele różnych typów szelek i obroży. Ale skąd wiedzieć, która z opcji będzie najlepsza dla Twojego pupila? Przyjrzyjmy się temu razem!

Czytaj artykuł
Jak wygląda rok pszczelarski?

29.04.2025

Jak wygląda rok pszczelarski?

Praca pszczelarza zależy od natury – od pogody, temperatur i przede wszystkim od dostępności naturalnych źródeł pożywienia dla pszczół. Dlatego kluczowe jest śledzenie cyklu rocznego, który obejmuje kwitnienie tzw. roślin przewodnich. Każdy okres ma swoje specyficzne wymagania dotyczące opieki nad rodzinami pszczelimi. Rok pszczelarski można podzielić na siedem podstawowych okresów, z których każdy wymaga konkretnych działań i zabiegów. Przyjrzyjmy się im razem.


Czytaj artykuł
Jak hodować szynszylę?

27.04.2025

Jak hodować szynszylę?

Hodowla szynszyli cieszy się coraz większą popularnością dzięki ich uroczemu wyglądowi, przyjaznemu usposobieniu i wyjątkowo miękkiej sierści. Te małe gryzonie, pochodzące z andyjskich rejonów Ameryki Południowej, zostały niemal całkowicie wytępione w naturze z powodu polowań dla futra. Obecnie szynszyle są hodowane głównie jako zwierzęta domowe. Są to zwierzęta nocne, które większość dnia przesypiają, a aktywne stają się po zmroku. Są bardzo towarzyskie, dlatego zaleca się hodować je przynajmniej w parach. Przeciętna długość życia szynszyli wynosi 10–15 lat, choć zdarzają się osobniki dożywające nawet 20 lat.

Czytaj artykuł