Autor: Pavel Frček
29.04.2025
Jak wygląda rok pszczelarski?
Praca pszczelarza zależy od natury – od pogody, temperatur i przede wszystkim od dostępności naturalnych źródeł pożywienia dla pszczół. Dlatego kluczowe jest śledzenie cyklu rocznego, który obejmuje kwitnienie tzw. roślin przewodnich. Każdy okres ma swoje specyficzne wymagania dotyczące opieki nad rodzinami pszczelimi. Rok pszczelarski można podzielić na siedem podstawowych okresów, z których każdy wymaga konkretnych działań i zabiegów. Przyjrzyjmy się im razem.
1. Późne lato
Późne lato to początek roku pszczelarskiego, gdy kwitną np. słoneczniki i koniczyna. Jednak pożytku stopniowo ubywa, a pszczoły przygotowują się do zimy. Objawia się to zmniejszonym czerwieniem, usuwaniem trutni z ula, rabunkami i żebraniem. Pszczelarz w tym czasie kontroluje stan rodzin, łączy słabsze rodziny, a w razie braku naturalnego pożytku dokarmia pszczoły.
2. Jesień
Jesień trwa mniej więcej od września do listopada i zaczyna się kwitnieniem zimowitów. Pszczoły stopniowo skupiają się w kłębie zimowym. Pszczelarz wykonuje przegląd rodzin, usuwa nieodpowiednie plastry i podejmuje działania przeciwko warrozie.
3. Zima
Zima to okres spoczynku roślin (listopad–marzec), kiedy pszczoły pozostają w kłębie zimowym, utrzymują odpowiednią temperaturę i zużywają zgromadzone zapasy. Pszczelarz dba głównie o spokój rodzin i ich ochronę. W przypadku zagrożenia głodowaniem należy podać dodatkowe zapasy. W tym okresie pobiera się również próbki do badań na nosemozę i konserwuje sprzęt pszczelarski – np. przygotowuje ramki, drutuje i dezynfekuje ule.
4. Przedwiośnie
Przedwiośnie trwa od marca do kwietnia i rozpoczyna się kwitnieniem olszy lepkiej. W tym czasie kwitną także leszczyny, wierzby, śnieżyce, przebiśniegi i zawilce. Rodziny szybko zwiększają czerwienie, dlatego ich rozwój wymaga wzmożonej uwagi, aby zapobiec głodowi. Pszczelarz poszerza wylotki, przeprowadza przeglądy wiosenne (kontrola siły rodzin i obecności matki), łączy słabsze rodziny i w razie potrzeby uzupełnia zapasy lub stymuluje pszczoły do rozwoju.
5. Wiosna
Wiosna (kwiecień–maj) zaczyna się kwitnieniem czereśni ptasiej i porzeczek. Główny pożytek w tym okresie pochodzi z nektaru drzew owocowych i później z rzepaku ozimego. Rodziny intensywnie się rozwijają, budują plastry i rozmnażają się. Pszczelarz poszerza gniazda i zakłada nadstawki.
6. Wczesne lato
Wczesne lato rozpoczyna się kwitnieniem robinii akacjowej i przynosi drugi główny pożytek. Rodziny osiągają szczyt czerwienia, a jednocześnie następuje szczyt okresu rójki. Pszczelarz stara się zapobiegać rójce, zbiera roje i prowadzi miodobranie, pamiętając o pozostawieniu pszczołom odpowiednich zapasów.
7. Pełnia lata
Pełnia lata zaczyna się kwitnieniem lipy drobnolistnej. Rodziny pszczele są wówczas w szczycie siły i w krótkim czasie gromadzą duże ilości zapasów. Praca pszczelarza kończy się ostatnim miodobraniem.
Rada na zakończenie
Miód najlepiej przechowywać w czystych, szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Odpowiednie przechowywanie zapewnia zachowanie jakości i właściwości leczniczych miodu przez długi czas.
Inne artykuły
27.10.2025
Cukrzyca u zwierząt
Niestety, ta choroba dotyka nie tylko ludzi, ale także naszych futrzanych pupili. Jest to zaburzenie, które wpływa na zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. U zwierząt najczęściej spotyka się cukrzycę typu 1, gdy trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. Prowadzi to do nadmiernego stężenia cukru we krwi i może powodować szereg problemów zdrowotnych. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej o tej chorobie.
Czytaj artykuł
24.10.2025
Hodowla motyli
Hodowla motyli to fascynujące, niebanalne i niezwykle ciekawe hobby, które dostarcza wielu informacji oraz radości. Daje możliwość obserwowania całego cyklu życia motyla – od jajka, przez gąsienicę i poczwarkę, aż po dorosłego osobnika. Jednocześnie można w ten sposób przyczynić się do ochrony tych pięknych i delikatnych stworzeń. Przyjrzyjmy się, jak zacząć przygodę z hodowlą motyli.
Czytaj artykuł
21.10.2025
Jak karmić bydło?
Prawidłowe żywienie jest absolutną podstawą zdrowia i wydajności krów mlecznych. Krowy są wymagającymi zwierzętami – niezależnie od tego, czy chodzi o produkcję mleka, rozród czy ogólny dobrostan, każdy składnik dawki pokarmowej ma swoje znaczenie.
Czytaj artykuł