Autor: Juraj Korim

09.02.2024

Jakie są główne różnice między masłem a margaryną?

Mówi się, że margaryna jest tylko tanim substytutem masła bez prawie żadnej wartości dodanej. Ale co, jeśli powiemy ci, że zawierają one dużą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych, których generalnie brakuje nam jako ludziom. W nowym artykule omówimy podstawowe różnice między produktami chłodzonymi. 

Margaryna lepiej się rozprowadza

Margaryna ma niewątpliwie dużą przewagę dzięki swojej doskonałej smarowności. Wystarczy otworzyć pojemnik z tłuszczem roślinnym i rozsmarować go na chlebie.

W przypadku masła trzeba myśleć bardziej konstruktywnie i pozostawić je w temperaturze pokojowej na co najmniej kilka minut. Pokrojenie go na małe kawałki pomoże mu zmięknąć.

Skład, smak i wartość odżywcza

Czym jest margaryna? Masło roślinne nie ma smaku samo w sobie, aromat i proces produkcji odgrywają ważną rolę. Z tego powodu istnieje również bardziej zauważalna różnica między margarynami niż w przypadku masła, które jest wytwarzane głównie z pasteryzowanego mleka.

Co więcej, różnice między żywnością o nazwach "margaryna" i "masło" obejmują fakt, że masło, w porównaniu z jego "substytutem", nie zawiera barwników i konserwantów. Z reguły ten produkt mleczny zawiera 80 procent lub więcej tłuszczu. W porównaniu z masłem, margaryny nie zawierają cholesterolu i są mniej kaloryczne, ale masło może pochwalić się substancjami wzmacniającymi odporność. 

W przeszłości mówiło się o szkodliwym składzie margaryn, który zmienił się na przestrzeni lat. Obecnie dostępne produkty zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bogate w witaminy i minerały. Twierdzi się nawet, że dzisiejsze masło roślinne ma korzystniejszy skład niż masło tradycyjne, choć wiadomo, że jego smak jest niepowtarzalny. Należy jednak wybierać ostrożnie, nie na podstawie ceny produktu, ale na podstawie składu i jakości.

Produkcja przemysłowa

Wiemy, co masz na myśli. Margaryna jest produkowana chemicznie, a masło ręcznie. Niestety, w dzisiejszych czasach (z kilkoma wyjątkami) oba produkty spożywcze nie mają ze sobą nic wspólnego. Kiedyś do produkcji masła powszechnie używano maselnicy, ale dziś powszechnie sprzedawany nabiał jest również produkowany przemysłowo.

Zastosowanie

W kuchni oba produkty mają swoje własne, ale ograniczone zastosowanie. Margaryna jest używana nie tylko jako warstwa na chlebie, ale jest również dodawana do smarowideł, kremów i nadzień. Masło ma szeroki zakres zastosowań, jako składnik ciast, ciastek lub jako składnik kremów, zapiekanek lub na przykład w puree ziemniaczanym. 

Nie należy smażyć na margarynie. Tłuszcze roślinne i margaryny o wysokiej zawartości wody nie nadają się do obróbki cieplnej. Nie nadaje się do tego również masło, choć jest ono powszechnie stosowane na patelniach. W wyższych temperaturach powstają niepożądane związki rakotwórcze.

A co z masłem do smarowania?

Prosta odpowiedź. Masło do smarowania nie ma nic wspólnego z masłem jako takim, ponieważ nie spełnia norm dotyczących składu tej żywności. Choć nie umniejsza to jego smakowitości, właściwym określeniem jest "smarowidło".

Rada końcowa

Niezależnie od tego, czy jesteś "drużyną masła", czy "drużyną margaryny", nie lekceważ składników przy ich wyborze i raczej dopłacaj. Zamiast masła, które uwalnia szkodliwe substancje w wysokich temperaturach, do smażenia używaj oleju rzepakowego. 

Inne artykuły

Dlaczego kury dziobią jajka i jak je tego oduczyć?

09.07.2025

Dlaczego kury dziobią jajka i jak je tego oduczyć?

Dziobanie jajek to jeden z najczęstszych złych nawyków u kur. Wielu hodowców nie wie, jak sobie z tym poradzić i próbuje różnych „babcinych sposobów” – na przykład zanurzania kury w wodzie. Przyjrzyjmy się jednak skuteczniejszym i sprawdzonym metodom, które pomogą oduczyć kury tego niepożądanego zachowania.

Czytaj artykuł
Dlaczego preparaty przeciwpasożytnicze są ważne dla naszych pupili?

08.07.2025

Dlaczego preparaty przeciwpasożytnicze są ważne dla naszych pupili?

Zdrowie naszych zwierząt domowych jest dla nas priorytetem – niezależnie od tego, czy mamy świnkę morską, psa, czy konia. Regularna opieka i profilaktyka chronią naszych zwierzęcych towarzyszy przed różnymi chorobami. Jednym z najczęstszych zagrożeń są pasożyty, które mogą powodować zarówno problemy skórne, jak i poważne choroby wewnętrzne. Dlatego tak ważne jest, aby nie zaniedbywać odrobaczania i regularnie stosować preparaty przeciwpasożytnicze.

Czytaj artykuł
Jak hodować perliczki?

07.07.2025

Jak hodować perliczki?

Perliczki pochodzą z Afryki i zamieszkują różnorodne środowiska – od sawann po lasy deszczowe. Spośród siedmiu znanych gatunków najpowszechniejsza jest perliczka zwyczajna, kropkowana i hełmiasta. Udomowienie nastąpiło około 2000 lat temu na terenach dzisiejszego Maroka. Dziś perliczki cieszą się popularnością ze względu na ich walory użytkowe i niewielkie wymagania. Zobaczmy, jak je prawidłowo hodować.

Czytaj artykuł