

Autor: Pavel Frček
13.08.2024
Jak chronić zwierzęta domowe przed przegrzaniem?
Przegrzanie u zwierząt domowych przedstawia duży problem, który może powodować komplikacje zdrowotne, obniżenie produkcji i w ekstremalnych wypadkach śmierć. Należy zwiększyć ostrożność i skutecznie chronić zwierzęta przeciw niedogodnym warunkom temperatury. Chodźcie zobaczyć z nami.
Wystarczająco dużo cienia
Najłatwiejszy i najistotniejszy sposób, jak zmniejszyć ryzyko przegrzania, zapewnienie cienia
dla zwierząt hodowanych na pastwisku jest kluczowe. Mogą to być drzewa, krzewy lub
zbudowane przez Ciebie schronienia. Ważne jest, aby te miejsca były dobrze wietrzone i
zapewniały wystarczająco dużo przestrzeni dla wszystkich zwierząt.
Wystarczająca ilość wody
Woda jest podczas wakacji istotna nie tylko dla nas ale również dla naszych zwierząt i nie
tylko domowych. Podczas ciepłych dni trzeba dotrzymywać prawidłowe nawadnianie.
Skoncentrujcie się na to, by zwierzęta miały ciągły dostęp do świeżej wody. Poidła umieśćcie
po całym lokalu, żeby były do dyspozycji. Trzeba też regularnie sprawdzać czystość i jakość
poideł, żeby woda nie była zanieczyszczona. Podczas ciepłych dni letnich też dostosujcie
rodzaj karmy dla zwierząt domowych.
Odpowiednia wentylacja w stajni
Dla zwierząt w stajniach jest kluczowym faktorem jakościowa wentylacja powietrza. Stajnie
są budowane tak, aby umożliwiały wolne przejście powietrza. Jeżeli tak nie jest, należy
wykorzystać wentylatory, które pomogą ulepszyć cyrkulację powietrza. Nie zapomnijcie o
tym, że w czasie wypadku energii należy zapewnić inne źródło energii. Nie zapomnijcie
wietrzyć również kurniki, żeby nie wystąpiły pasożyty u kurek, zarówno będą miały świeże
powietrze przed snem.
Transport
Uważajcie podczas transportu zwierząt. Planujcie go raczej na wczesne lub późne godziny,
kiedy nie jest tak ciepło. Nie zapominajcie o przestrzeganiu danych reguł w państwie, na
przykład kontrola temperatury powietrza, odpowiednie wietrzenie lub czas transportu
zależnie od rodzaju zwierząt.
Śledzenie stanu zdrowotnego
Zwierzęta należy regularnie kontrolować i sprawdzać ich stan zdrowotny. Jeżeli dojdzie do zmiany, zaraz trzeba działać. Przegrzanie powoduje przyspieszenie metabolizmu, co prowadzi do szybszego zużycia tlenu. U zwierzęcia można zaobserwować szybkie i ciężkie oddychanie, duszność oraz odwodnienie. W najgorszym przypadku może dojść nawet do utraty przytomności.
Jeżeli dojdzie do przegrzania, natychmiast przenieś zwierzę w zacienione miejsce, stopniowo ochładzaj je letnią wodą i pilnuj, aby piło wodę. Następnie skontaktuj się z weterynarzem.
Z przegrzaniem się pomimo wszystko dobrze wyrównują prosiaki, które w celu schładzania leżą w bagnie. Gorzej ochładzają się kury, przede wszystkim małe pisklęta, u których nawet przy małym działaniu słońca dochodzi do szybkiej dehydratacji. Wysokie temperatury wpływają też na rozmnażanie pasożytów, na przykład wszoły u kur, oraz na produkcję jaj. Pogarsza się jakość skorupy i jajko bywa mniejsze.
Ochrona zwierząt domowych przed przegrzaniem zawierá różne rodzaje działań,
zapewnienie cienia, wystarczająca ilość wody, wentylacja i regularne śledzenie stanu
zdrowotnego. Dotrzymaniem tych postępów zapewnicie zdrowie i szczęście zwierząt
podczas dni letnich.
Inne artykuły

02.07.2025
Pożyteczne zwierzęta w ogrodzie
Ogrodnictwo cieszy się dużą popularnością – niemal każdy zna kogoś, kto uprawia własne warzywa, kwiaty czy zioła. Uprawa własnych plonów daje radość, relaks i poczucie samowystarczalności. W ogrodach jednak nie występują tylko rośliny – są tam także inni mieszkańcy, którzy zasługują na naszą uwagę.
Czytaj artykuł
01.07.2025
Jak karmić świnie?
Świnie należą do mało wymagających zwierząt gospodarskich, jednak również w ich przypadku jakość paszy ma ogromny wpływ na wzrost, zdrowie i wydajność. Niezależnie od tego, czy hodujesz prosięta, lochy, czy tuczniki, prawidłowo skomponowana dawka pokarmowa oraz stały dostęp do czystej wody są absolutną podstawą. W tym artykule przyjrzymy się kluczowym zasadom żywienia świń w warunkach domowych.
Czytaj artykuł
24.06.2025
Rodzaje serów i ich pochodzenie
Ser to nie tylko edamski na kanapce. Na świecie istnieją setki rodzajów sera – pleśniowe, twarde, świeże, parzone... Każdy region ma swój charakterystyczny ser, który odzwierciedla lokalną tradycję i smak. Przyjrzyjmy się, skąd pochodzą niektóre znane sery.
Czytaj artykuł