
Co w sobie ukrywa jajko przepiórcze?
Czy wiecie co ukrywa się pod małą skorupką s drobnymi plamkami? Mały cud! Jajka mogą wyglądać na małe, ale są pełne witamin i wartości odżywczych. Co więcej, dzięki swojemu doskonałemu smakowi zdobyły nawet swoje miejsce w światowej gastronomii i kulturze.
Rozmiar nie ma znaczenia
W tym przypadku jest to podwójnie prawdziwe. Chociaż jajo przepiórcze jest wielokrotnie mniejsze od jaja kurzego, zalety jaj przepiórczych są ogromne. Wartość odżywcza jaj mówi sama za siebie: są one pełne białka, witamin A, D i E, które są kluczowe dla zdrowia kości, oczu i skóry, a także witamin z grupy B i minerałów. Są bogatym źródłem żelaza, cynku, fosforu i wielu innych substancji niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Jeśli często dokuczają Ci przeziębienia i masz osłabioną odporność, jaja przepiórcze również mogą okazać się pomocne. Ich działanie antybakteryjne pomoże organizmowi poradzić sobie z chorobą. Poprawiają również objawy astmy, egzemy atopowej i kataru siennego, obniżają ciśnienie krwi i pomagają w bólach głowy.
Jaja przepiórcze są również bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak selen i lizozym, które mogą chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.
Jajko jako środek leczniczy
W niektórych państwach świata, jakim jest naprzykład Japonia, jaja przepiórcze używają sie również w ramach kory leczenia. Przeprowadza się ją w następujący sposób: pacjent spożywa trzy surowe jajka dziennie przez pierwsze trzy dni, a następnie pięć jajek dziennie do końca kuracji. Kuracja 60 jaj pomoże obniżyć poziom cholesterolu, poprawić morfologię krwi i wzmocnić organizm. Kuracja 120 jajami zwalcza wysokie ciśnienie krwi, wrzody żołądka i problemy trawienne. 240 jaj pomaga w leczeniu gruźlicy, cukrzycy, astmy, impotencji, chorób wątroby i nerek, a także chorób mózgu, alergii i ogólnego odmłodzenia organizmu. 1080 jaj pomaga nawet podczas leczenia raka.
Alergia? Nieważne!
Jesteś uczulony na jajka? Nie zwieszaj głowy i wypróbuj jajka przepiórcze. Są one uważane za bardziej odpowiednie dla alergików, ponieważ zawierają mniej substancji alergizujących i są łatwiejsze do strawienia przez organizm.
Jednocześnie nie musisz martwić się o salmonellozę, ponieważ błona pod skorupką ma minimalne otwory oddechowe, a tym samym skutecznie zapobiega przenikaniu bakterii.
Nie zgubią sie w kuchni
Przygotowanie i spożycie jaj przepiórczych jest takie samo jak w przypadku jaj kurzych. Można je jeść gotowane, smażone, marynowane lub surowe. Przygotowując je, należy jedynie zwrócić uwagę na czas gotowania, który wynosi zaledwie 80 sekund. Jajka na surowo należy spożywać codziennie rano na czczo. Aby ułatwić spożycie, można dodać surowe jajka do jogurtu lub twarogu.
Wykorzystywanie szpaków przepiórczych
Jeżeli konzumujesz jajka przepiórcze, zdecydowanie ich nie wyrzucaj. Zawierają łatwo przyswajalny wapń, potas i inne cenne pierwiastki. Skorupki należy drobno pokruszyć i dodać do każdego posiłku. Smak jedzenia niezmieni a efekty są korzystne.
Hodowla przepiórek
Jeśli efekty tych cudownych jajek spodobały Ci się na tyle, że myślisz o hodowli przepiórek w domu, nie bój się zaryzykować a zajmij się tym. Są mniej wymagające w hodowli, potrzebują mniej miejsca i nie trzeba się martwić o choroby, ponieważ są bardziej odporne niż kury. Szczepienia nie są obowiązkowe. Jeśli jesteś zainteresowany hodowlą przepiórek w domu, przeczytaj nasz artykuł "Jak hodować przepiórki".
Ogólnie rzecz biorąc, jaja przepiórcze to mały cud. Nie tylko pod względem korzyści zdrowotnych, ale także w gastronomii i kulturze na całym świecie. Zdecydowanie warto spróbować i poznać tę superżywność.
Inne artykuły

30.07.2025
Dlaczego warto podawać zwierzętom suplementy witaminowe?
Witaminy są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – wpływają na metabolizm, rozwój, wzrost oraz odporność na choroby. U zwierząt gospodarskich mają dodatkowo bezpośredni wpływ na wydajność. Dzielą się na witaminy rozpuszczalne w wodzie (B, C) oraz w tłuszczach (A, D, E, K). Przyjrzyjmy się wspólnie temu zagadnieniu.
Czytaj artykuł
29.07.2025
Droga mleka od krowy do sklepu
Mleko jest codziennym elementem naszej diety, ale jego droga od krowy do kartonu na sklepowej półce jest dłuższa, niż mogłoby się wydawać. Mleko pozyskuje się nie tylko od krów, ale także od kóz, owiec czy bawołów. Każde z nich ma inny skład i właściwości – na przykład mleko kozie jest odpowiednie dla niektórych osób z nietolerancją laktozy. Najczęściej jednak spotykamy się z mlekiem krowim, więc przyjrzyjmy się jego przetwarzaniu.
Czytaj artykuł
28.07.2025
Inteligencja zwierząt gospodarskich
Myślisz, że świnia rozpoznaje swoje imię? Że krowa potrafi rozpoznać swoją przyjaciółkę w stadzie? Że niektóre zwierzęta gospodarskie potrafią słuchać poleceń tak jak pies? A co z kurami – czy naprawdę mają „ptasi móżdżek”? Każde zwierzę jest inteligentne na swój sposób, ale ogólnie rzecz biorąc, są one znacznie mądrzejsze, niż nam się często wydaje. Przyjrzyjmy się kilku przykładom.
Czytaj artykuł