
Co w sobie ukrywa jajko przepiórcze?
Czy wiecie co ukrywa się pod małą skorupką s drobnymi plamkami? Mały cud! Jajka mogą wyglądać na małe, ale są pełne witamin i wartości odżywczych. Co więcej, dzięki swojemu doskonałemu smakowi zdobyły nawet swoje miejsce w światowej gastronomii i kulturze.
Rozmiar nie ma znaczenia
W tym przypadku jest to podwójnie prawdziwe. Chociaż jajo przepiórcze jest wielokrotnie mniejsze od jaja kurzego, zalety jaj przepiórczych są ogromne. Wartość odżywcza jaj mówi sama za siebie: są one pełne białka, witamin A, D i E, które są kluczowe dla zdrowia kości, oczu i skóry, a także witamin z grupy B i minerałów. Są bogatym źródłem żelaza, cynku, fosforu i wielu innych substancji niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Jeśli często dokuczają Ci przeziębienia i masz osłabioną odporność, jaja przepiórcze również mogą okazać się pomocne. Ich działanie antybakteryjne pomoże organizmowi poradzić sobie z chorobą. Poprawiają również objawy astmy, egzemy atopowej i kataru siennego, obniżają ciśnienie krwi i pomagają w bólach głowy.
Jaja przepiórcze są również bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak selen i lizozym, które mogą chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.
Jajko jako środek leczniczy
W niektórych państwach świata, jakim jest naprzykład Japonia, jaja przepiórcze używają sie również w ramach kory leczenia. Przeprowadza się ją w następujący sposób: pacjent spożywa trzy surowe jajka dziennie przez pierwsze trzy dni, a następnie pięć jajek dziennie do końca kuracji. Kuracja 60 jaj pomoże obniżyć poziom cholesterolu, poprawić morfologię krwi i wzmocnić organizm. Kuracja 120 jajami zwalcza wysokie ciśnienie krwi, wrzody żołądka i problemy trawienne. 240 jaj pomaga w leczeniu gruźlicy, cukrzycy, astmy, impotencji, chorób wątroby i nerek, a także chorób mózgu, alergii i ogólnego odmłodzenia organizmu. 1080 jaj pomaga nawet podczas leczenia raka.
Alergia? Nieważne!
Jesteś uczulony na jajka? Nie zwieszaj głowy i wypróbuj jajka przepiórcze. Są one uważane za bardziej odpowiednie dla alergików, ponieważ zawierają mniej substancji alergizujących i są łatwiejsze do strawienia przez organizm.
Jednocześnie nie musisz martwić się o salmonellozę, ponieważ błona pod skorupką ma minimalne otwory oddechowe, a tym samym skutecznie zapobiega przenikaniu bakterii.
Nie zgubią sie w kuchni
Przygotowanie i spożycie jaj przepiórczych jest takie samo jak w przypadku jaj kurzych. Można je jeść gotowane, smażone, marynowane lub surowe. Przygotowując je, należy jedynie zwrócić uwagę na czas gotowania, który wynosi zaledwie 80 sekund. Jajka na surowo należy spożywać codziennie rano na czczo. Aby ułatwić spożycie, można dodać surowe jajka do jogurtu lub twarogu.
Wykorzystywanie szpaków przepiórczych
Jeżeli konzumujesz jajka przepiórcze, zdecydowanie ich nie wyrzucaj. Zawierają łatwo przyswajalny wapń, potas i inne cenne pierwiastki. Skorupki należy drobno pokruszyć i dodać do każdego posiłku. Smak jedzenia niezmieni a efekty są korzystne.
Hodowla przepiórek
Jeśli efekty tych cudownych jajek spodobały Ci się na tyle, że myślisz o hodowli przepiórek w domu, nie bój się zaryzykować a zajmij się tym. Są mniej wymagające w hodowli, potrzebują mniej miejsca i nie trzeba się martwić o choroby, ponieważ są bardziej odporne niż kury. Szczepienia nie są obowiązkowe. Jeśli jesteś zainteresowany hodowlą przepiórek w domu, przeczytaj nasz artykuł "Jak hodować przepiórki".
Ogólnie rzecz biorąc, jaja przepiórcze to mały cud. Nie tylko pod względem korzyści zdrowotnych, ale także w gastronomii i kulturze na całym świecie. Zdecydowanie warto spróbować i poznać tę superżywność.
Inne artykuły

29.04.2025
Smycz na obroży czy na szelkach – co lepsze dla psa?
Na rynku znajdziesz wiele różnych typów szelek i obroży. Ale skąd wiedzieć, która z opcji będzie najlepsza dla Twojego pupila? Przyjrzyjmy się temu razem!
Czytaj artykuł
29.04.2025
Jak wygląda rok pszczelarski?
Praca pszczelarza zależy od natury – od pogody, temperatur i przede wszystkim od dostępności naturalnych źródeł pożywienia dla pszczół. Dlatego kluczowe jest śledzenie cyklu rocznego, który obejmuje kwitnienie tzw. roślin przewodnich. Każdy okres ma swoje specyficzne wymagania dotyczące opieki nad rodzinami pszczelimi. Rok pszczelarski można podzielić na siedem podstawowych okresów, z których każdy wymaga konkretnych działań i zabiegów. Przyjrzyjmy się im razem.

27.04.2025
Jak hodować szynszylę?
Hodowla szynszyli cieszy się coraz większą popularnością dzięki ich uroczemu wyglądowi, przyjaznemu usposobieniu i wyjątkowo miękkiej sierści. Te małe gryzonie, pochodzące z andyjskich rejonów Ameryki Południowej, zostały niemal całkowicie wytępione w naturze z powodu polowań dla futra. Obecnie szynszyle są hodowane głównie jako zwierzęta domowe. Są to zwierzęta nocne, które większość dnia przesypiają, a aktywne stają się po zmroku. Są bardzo towarzyskie, dlatego zaleca się hodować je przynajmniej w parach. Przeciętna długość życia szynszyli wynosi 10–15 lat, choć zdarzają się osobniki dożywające nawet 20 lat.
Czytaj artykuł