
Co pszczoły robią zimą?
Jeśli do tej pory myślałeś, że pszczoły śpią zimą, to jesteś w błędzie! Te małe i pożyteczne stworzenia w rzeczywistości spędzają cały rok przygotowując się do zimy, podczas której przetrwają w ulu. Pojedyncze pszczoły giną w temperaturze -5°C, ale kolonie żyjące w ulach mogą przetrwać do -35°C. Jak więc wygląda zimowy odpoczynek w ulu?
Jak przebiegają przygotowania?
Aby odpowiednio przygotować się do zimy, pszczoły przechowują pyłek i miód w plastrach przez cały rok. Dla nas, jako pszczelarzy, przygotowania rozpoczynają się w sierpniu, kiedy rodzą się długowieczne zimowe pokolenia pszczół, które mają tłuste ciało, pozwalające im z powodzeniem przetrwać długą zimę. Dlatego konieczne jest zaopatrzenie kolonii w zapasy. Idealny jest miód zawierający wszystkie niezbędne substancje. Dlatego konieczne jest pozostawienie około 15 kg miodu w ulu. Pozostała część może być dostarczona w postaci roztworu cukru (stosunek wody do cukru dla karmienia zimowego 2:3).
Nie ma hibernacji
Podstawą funkcjonowania wszystkich pszczół jest ochrona królowej przed zimnem. Dzięki skrzydłom są w stanie ogrzać siebie i królową. Tworzą kępkę, kulę wewnątrz ula, wokół królowej, na zewnątrz której na zmianę ogrzewają się w środku. Stopniowo przesuwają się wzdłuż plastrów do miejsca, w którym mają zapasy. W tym zgrupowaniu wokół królowej są w stanie utrzymać temperaturę około 20-30°C w środku i co najmniej 10°C na obrzeżach. Jeśli temperatura wzrośnie powyżej 10°C w okresie zimowym, pszczoły zaczynają eksplorować otaczający je obszar w celu wypróżnienia się i opróżnienia woreczków kałowych, co zapobiega zanieczyszczeniu plastrów i zmniejsza ryzyko przenoszenia chorób. Jeśli mrozy utrzymują się przez długi czas, pszczoły są narażone na ryzyko zakażenia odchodami.
A co robią pszczelarze?
Nawet pszczelarze nie czują się swobodnie w tym okresie. Ważne jest, aby stworzyć pszczołom spokojne środowisko, więc dobrze jest jak najmniej im przeszkadzać. Mimo to nie mogą uniknąć wizyty w ulu, podczas której konieczne jest zebranie łopatek, odpadów na dnie ula, z których pszczelarz może sprawdzić, czy pszczoły mają wystarczające rezerwy. Rój jest następnie wysyłany do badań laboratoryjnych, aby sprawdzić, czy kolonia cierpi na chorobę zakaźną, warrozę. W marcu rozpoczynają się pierwsze wiosenne inspekcje, podczas których pszczoły są sprawdzane pod kątem wystarczających zapasów i w razie potrzeby karmione.
Pszczoły opracowały mechanizm, który pozwala im przetrwać długą i surową zimę. Ponieważ jednak odbieramy im miód, musimy zastąpić go w inny sposób, aby zapewnić im wystarczające zapasy. Należy więc zapewnić im wystarczającą ilość pożywienia, aby kolonia dobrze się rozwijała i na wiosnę dawała pyszny miód.
Jeśli planujesz rozpocząć pszczelarstwo, zapoznaj się z naszą ofertą artykułów pszczelarskich, wierzymy, że znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz".
Inne artykuły

29.04.2025
Smycz na obroży czy na szelkach – co lepsze dla psa?
Na rynku znajdziesz wiele różnych typów szelek i obroży. Ale skąd wiedzieć, która z opcji będzie najlepsza dla Twojego pupila? Przyjrzyjmy się temu razem!
Czytaj artykuł
29.04.2025
Jak wygląda rok pszczelarski?
Praca pszczelarza zależy od natury – od pogody, temperatur i przede wszystkim od dostępności naturalnych źródeł pożywienia dla pszczół. Dlatego kluczowe jest śledzenie cyklu rocznego, który obejmuje kwitnienie tzw. roślin przewodnich. Każdy okres ma swoje specyficzne wymagania dotyczące opieki nad rodzinami pszczelimi. Rok pszczelarski można podzielić na siedem podstawowych okresów, z których każdy wymaga konkretnych działań i zabiegów. Przyjrzyjmy się im razem.

27.04.2025
Jak hodować szynszylę?
Hodowla szynszyli cieszy się coraz większą popularnością dzięki ich uroczemu wyglądowi, przyjaznemu usposobieniu i wyjątkowo miękkiej sierści. Te małe gryzonie, pochodzące z andyjskich rejonów Ameryki Południowej, zostały niemal całkowicie wytępione w naturze z powodu polowań dla futra. Obecnie szynszyle są hodowane głównie jako zwierzęta domowe. Są to zwierzęta nocne, które większość dnia przesypiają, a aktywne stają się po zmroku. Są bardzo towarzyskie, dlatego zaleca się hodować je przynajmniej w parach. Przeciętna długość życia szynszyli wynosi 10–15 lat, choć zdarzają się osobniki dożywające nawet 20 lat.
Czytaj artykuł