-800x800.jpg)
Ciekawostki na temat przepiórek i ich hodowli
Choć przepiórki charakteryzują się niewielkimi rozmiarami, cieszą się stosunkowo dużą popularnością. Można je spotkać zarówno na wolności, jak i w wielu gospodarstwach, także domowych, choć oczywiście hodowla kur jest tu znacznie bardziej rozpowszechniona. Jeśli chcemy dowiedzieć się czegoś ciekawego o przepiórkach i ich hodowli, przybliżmy sobie tego uroczego ptaka.
Cechy charakterystyczne
Przepiórki to ptaki szponiaste, które należą do rodziny bażantów i podrodziny kuropatw. Występują naturalnie w Europie, Azji, Afryce, Australii i Nowej Zelandii i są najczęściej spotykane na łąkach i zaroślach.
W Polsce przepiórka polna występuje dziko i mimo krępej budowy jest najmniejszym przedstawicielem bażantów w Europie, osiągając zaledwie około 20 centymetrów długości i wagę nie więcej niż 130 gramów. Jego niepozorne ubarwienie jest typowe dla jego nieśmiałości. Pióra na grzbiecie i głowie są gęsto pokryte ciemnobrązowymi plamami, a brzuch jest jasnobrązowy. W naturze jako pokarmu szukają głównie nasion, jagód lub młodych roślin, nie gardzą też drobnymi bezkręgowcami, które łapią na ziemi i larwami wykopanymi z gleby. Owady o miękkich ciałach i pająki stanowią głównie pokarm dla młodych, natomiast w diecie dorosłych dominują rośliny.
Hodowla i przydatność
W hodowli krajowej są hodowane najczęściej przepiórki japońskie dla celów użytkowych i dzielą się na typy nośne i mięsne. Są one hodowane z tego samego powodu co popularne kury - dla jaj i mięsa. Jajo przepiórcze waży średnio około 13 gramów, więc dla idei jest około cztery do pięciu razy mniejsze od jaja kurzego, przy czym przepiórka transportowa znosi około 300 jaj rocznie, a przepiórka mięsna nie więcej niż 250 jaj rocznie. Jednakże jaja przepiórek typu mięsnego są zazwyczaj nieco większe niż jaja przepiórek typu nośnego, ważąc około 15 gramów w porównaniu z 11 gramami w przypadku przepiórek typu nośnego. Pomimo swoich rozmiarów, jaja przepiórcze ze względu na ich dużą ilość można wykorzystać do stworzenia wielu rzeczy w kuchni. Skorupa jaj jest nakrapiana, co nadaje każdemu jaju niepowtarzalny wygląd.
Jeśli dopadnie nas ochota na mięso przepiórcze, warto zachować mięsny typ przepiórek, których przedstawiciele mogą ważyć nawet 300 gramów, podczas gdy nioski ważą nie więcej niż 180 gramów. Nie pomylisz się, jeśli przygotujesz przepiórki z farszem i boczkiem. Mięso przepiórek jest bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Ma niską zawartość kalorii i tłuszczu.
Gdzie można trzymać przepiórki
Przepiórki mogą być trzymane zarówno w klatkach, jak i w wolierze. Lepszym rozwiązaniem jest trzymanie przepiórek w klatkach, ale każda przepiórka powinna mieć swoją klatkę. Ponieważ często zdarza się, że trzymamy kilka przepiórek jednocześnie, klatki dla przepiórek są zazwyczaj wykonywane jako zestaw kilku klatek razem i często są wielopoziomowe. Im więcej miejsca mają przepiórki w klatce, tym lepiej.
Przestronna woliera, w której często trzymane są przepiórki w warunkach domowych, może wydawać się lepsza pod względem oferowanej przestrzeni, ale jest wręcz przeciwnie. Jeśli przepiórki znajdują się w jednej przestrzeni obok siebie, powoduje to dla nich stres, a to skutkuje zmniejszeniem ilości znoszonych jaj. Jeśli nadal wolisz ten sposób trzymania, musisz również wziąć pod uwagę, że przepiórki będą składać jaja wszędzie tam, gdzie zostaną zaatakowane, przez co łatwiej je zabrudzić i ewentualnie stłuc. Można tego częściowo uniknąć umieszczając gniazda do składania jaj w wolierze.
Jak złapać przepiórki
Ponieważ przepiórki są płochliwe, do ich łapania należy podejść z należytą ostrożnością, aby nie zrobić im krzywdy. Jeśli zaskoczysz je niespodziewanie i będziesz zbyt niecierpliwy, będą starały się ze wszystkich sił odlecieć lub uciec.
Dobrym narzędziem do łapania przepiórek jest podbierak do ryb. Gdy już przykryjesz przepiórkę czerpakiem, możesz ją powoli podnieść. Najlepiej trzymać je za skrzydła i nóżki, aby zminimalizować ryzyko ich zsunięcia się. Jeśli złapiemy ją lub po prostu potrzymamy za pióra, pióra zostaną wyskubane, a przepiórka poderwie się do lotu. Jest to tak zwana ucieczka ze skórki.
Inne artykuły

29.04.2025
Smycz na obroży czy na szelkach – co lepsze dla psa?
Na rynku znajdziesz wiele różnych typów szelek i obroży. Ale skąd wiedzieć, która z opcji będzie najlepsza dla Twojego pupila? Przyjrzyjmy się temu razem!
Czytaj artykuł
29.04.2025
Jak wygląda rok pszczelarski?
Praca pszczelarza zależy od natury – od pogody, temperatur i przede wszystkim od dostępności naturalnych źródeł pożywienia dla pszczół. Dlatego kluczowe jest śledzenie cyklu rocznego, który obejmuje kwitnienie tzw. roślin przewodnich. Każdy okres ma swoje specyficzne wymagania dotyczące opieki nad rodzinami pszczelimi. Rok pszczelarski można podzielić na siedem podstawowych okresów, z których każdy wymaga konkretnych działań i zabiegów. Przyjrzyjmy się im razem.

27.04.2025
Jak hodować szynszylę?
Hodowla szynszyli cieszy się coraz większą popularnością dzięki ich uroczemu wyglądowi, przyjaznemu usposobieniu i wyjątkowo miękkiej sierści. Te małe gryzonie, pochodzące z andyjskich rejonów Ameryki Południowej, zostały niemal całkowicie wytępione w naturze z powodu polowań dla futra. Obecnie szynszyle są hodowane głównie jako zwierzęta domowe. Są to zwierzęta nocne, które większość dnia przesypiają, a aktywne stają się po zmroku. Są bardzo towarzyskie, dlatego zaleca się hodować je przynajmniej w parach. Przeciętna długość życia szynszyli wynosi 10–15 lat, choć zdarzają się osobniki dożywające nawet 20 lat.
Czytaj artykuł