Jak rozpoznać zepsute jajko
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

25.10.2022

Jak rozpoznać zepsute jajko

Niezależnie od tego, czy masz jajka z własnego gospodarstwa, czy też kupiłeś jajka w sklepie, warto wiedzieć, jak rozpoznać te zepsute. Ponieważ kiedy już uda się niezawodnie rozpoznać zepsute jajka, można zawsze cieszyć się nimi bez obaw i przestać wyrzucać starsze, ale wciąż dobre i zdrowe jajka. Zwłaszcza jeśli przechowujemy jajka w lodówce przez dłuższy czas, warto dokładnie sprawdzić ich przydatność.

Jajka wytrzymują i miesiąc

Długość przechowywania nie musi oznaczać nic sama w sobie, jajka w optymalnych warunkach mogą wytrzymać w lodówce i cały miesiąc. Jednak może to być krótszy okres, a niewiele osób jest w stanie śledzić, jak długo przechowuje jajko, więc nie jest idealnym rozwiązaniem kierowanie się wyłącznie wiekiem jaj. Dotyczy to zwłaszcza hodowców kur, którym zazwyczaj codziennie przybywają nowe jajka.

Sposoby na rozpoznanie zepsutego jajka

Istnieje kilka sposobów na stwierdzenie, czy nie powinieneś już jeść jajka. Często można rozpoznać zepsute jajko po samym spojrzeniu na nie i po zapachu, ale dla pewności można też wykonać tzw. test wody lub użyć do tego światła. W każdym razie pamiętaj, że jajka najlepiej spożywać po dostatecznej oprawie termicznej . Chociaż ryzyko zarażenia salmonellą po zjedzeniu surowego jajka jest bardzo małe,ale  tak nie trzeba ryzykować.

Minimalny okres przydatności do spożycia

Jeśli kupujesz jajka w sklepie, to minimalny termin przydatności do spożycia, który jest na nich podany, może być wskazówką co do bezpieczeństwa ich spożywania. Jednak, podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, data przydatności do spożycia jest jedynie wskazówką. Jego ważność wymaga odpowiedniego przechowywania, a spożywanie jaj po podanej dacie może być nadal bezpieczne.

Wskazówka: Aby śledzić wiek jaj wyhodowanych w domu, możesz je oznaczyć przed umieszczeniem w lodówce. Wtedy nie musisz się martwić, że w lodówce mieszają się nowe jajka ze starszymi i nie wiesz, które użyć najpierw.

Uruchom swój zmysł węchu

Zepsute jajko można wykryć za pomocą zmysłu węchu. Zepsute jajko wydziela nieprzyjemny zapach, który rozpoznasz, gdy tylko go poczujesz. Dotyczy to nie tylko surowych jaj, ale także gotowanych. Jeśli po powąchaniu skorupki nie jesteś do końca przekonany, że jajko jest świeże, rozbij je i powąchaj białko i żółtko, a nie tylko skorupkę. Wtedy będziesz wiedział najlepiej . Oczywiście nie rozbijaj jajka nad miską pełną składników.

Zaufaj swoim oczom

Wygląd również wiele mówi. Skorupka powinna być nieuszkodzona i nie może wykazywać żadnych śladów pleśni , która wygląda podobnie jak spleśniały eidam. Nawet jeśli skorupka nie nosi śladów pęknięć lub pleśni, tak nadal nie jest wygrana. Po rozbiciu sprawdź kolor żółtka - musi to być typowy kolor żółto-pomarańczowy, nuta zielonego lub niebieskiego wskazuje na pleśń i jajko należy wyrzucić. Jeśli żółtko ma odpowiedni kolor, ale znajdziesz na nim małe plamki krwi lub żyły, możesz bez obaw użyć jajka. Są to małe skrzepy krwi, które mogą tworzyć się podczas formowania jaj. Rzadko się na nie natkniesz, i to tylko z jajami z przydomowych hodowli. Takie jajka nie trafiają do sklepów, mimo że są całkowicie nieszkodliwe.

Test w wodzie

Aby sprawdzić wiek jajek, można wykonać tzw. test wodny, polegający na sprawdzeniu, jak jajko pływa. Wystarczy zanurzyć jajko w misce lub szklance z wodą, a jajko albo zatonie, utrzyma się na powierzchni lub będzie unosić się gdzieś pomiędzy. Jeśli jajko utrzymuje się w pobliżu dna, masz gwarancję, że jest świeże, natomiast jajko pływające na powierzchni jest stare (zwykle co najmniej 3 tygodnie), ale niekoniecznie zepsute.

Test opiera się na tym, że pęcherzyk powietrza w jajku stopniowo się zwiększa, więc im starsze jajko, tym większą ma tendencję do unoszenia się na wodzie. Starsze, ale nie zepsute jajka bardziej nadają się do pieczenia niż do robienia omletów czy jajecznicy.

Użyj naświetlenia

Miskę z wodą można zastąpić naświetleniem, co z pewnością jest dobrze znane hodowcom kur. Urządzenia do naświetlania są powszechnie stosowane do sprawdzania płodności jaj, ale można je również wykorzystać do sprawdzenia ich świeżości. Po przyłożeniu światła do tępego końca jajka widać wielkość bąbla powietrza w środku i nie trzeba go wkładać do wody. Podczas nauki tej metody warto mieć pod ręką świeże i starsze jajka, których wiek znamy, aby zorientować się, jak pęcherzyk powietrza zwiększa się wraz z wiekiem jaj.

Jednocześnie obracaj jajko, gdy je naświetlisz i obserwuj, jak żółtko przesuwa się w białku. W świeżym jajku żółtko ledwo porusza się w białku, a z czasem białko i żółtko tracą pewność i  ruch się zwiększa .

Inne artykuły

Jak wygląda wrzesień w ogrodzie?

16.09.2024

Jak wygląda wrzesień w ogrodzie?

Wrzesień to miesiąc, w którym przygotowujemy ogród na nadejście jesieni i zimy. Wiele roślin jeszcze kwitnie, ale inne już przygotowują się do zimowego odpoczynku. Co zrobić w ogrodzie i jakie prace czekają na przebudzenie wiosny?

Czytaj artykuł
Jak hodować świnkę morską?

10.09.2024

Jak hodować świnkę morską?

Świnka morska jest ulubionym zwierzęciem wielu ludzi ze względu na jej charakter i mniejsze wymagania dotyczące opieki. Mimo to ważne jest, aby znać zasady, których każdy powinien przestrzegać podczas hodowli świnek morskich. Dołącz do nas, aby zapoznać się z podstawami opieki, które zapewnią, że Twoja świnka morska będzie zdrowa i szczęśliwa. 

Czytaj artykuł
Klucz do udanych zbiorów

06.09.2024

Klucz do udanych zbiorów

Sierpień to radosny okres zbiorów dla ogrodników, ale jest to również bardzo pracowity czas. Ogrody zaczynają zapełniać się świeżymi owocami i warzywami czekającymi na zebranie i przetworzenie. To również sprawia, że ten ostatni miesiąc lata jest miesiącem obfitości. Jednak nawet w ogrodach najbardziej doświadczonych ogrodników rzeczy nie zawsze wyglądają tak idealnie, jak nam się wydaje. 

Czytaj artykuł

KONKURS: Zapisz się do naszego newslettera

i otrzymaj paszę uzupełniającą ACIDOMID.