

Autor: Pavel Frček
07.11.2024
Jak działa trawienie przeżuwaczy?
Tur, owca, koza czy na przykład wielbłąd. Wszystkie te zwierzęta zaliczamy do przeżuwaczy, które mają bardzo specyficzny proces trawienia. Dlaczego tak jest? Przyjrzyjmy się tej kwestii.
Przeżuwanie, czyli ruminacja
Jak sama nazwa przeżuwaczy wskazuje, przeżuwanie jest charakterystycznym znakiem tej grupy zwierząt. Na pewno nie raz widzieliście, jak krowa zadowolona leży i nieustannie przeżuwa, mimo że już od dłuższego czasu nic nie je. Ich trawienie odbywa się w dwóch fazach. Najpierw pokarm jest przeżuwany i połykany, jednak po 30 do 60 minutach jest z powrotem wypluwany do jamy ustnej i ponownie przeżuwany. W ten sposób trawienie staje się bardziej efektywne a uzyskane składniki odżywcze są maksymalizowane.
Czy krowa ma 4 żołądki?
Na pewno nie raz słyszeliście stwierdzenie, że krowa ma 4 żołądki. To nie do końca prawda, w rzeczywistości chodzi o 3 przedżołądki (żwacz, czepiec i księgi) oraz 1 żołądek (trawieniec). Każda z tych części układu pokarmowego pełni swoją specyficzną funkcję.
Pierwszym i jednocześnie największym przedżołądkiem jest żwacz. Tam pokarm trafia z jamy ustnej i podlega rozkładowi przez mikroorganizmy, które tam żyją. Następnie pokarm przesuwa się do kolejnego przedżołądka – czepca. Ten umożliwia szybki transport do ostatniego przedżołądka – księgi, gdzie dochodzi do jego miażdżenia. Pokarm następnie trafia do samego żołądka – trawieńca, gdzie zachodzi trawienie enzymatyczne, jak u ludzi.
Możliwe, że zastanawiacie się, dlaczego cały ten proces jest tak skomplikowany. Ta adaptacja układu pokarmowego pozwala na trawienie paszy roślinnej, która zawiera trudne do strawienia składniki węglowodanów (takie jak celuloza). Zwierzęta, które nie mają tej adaptacji, nie są w stanie prawie wcale strawić tych substancji. Proces jest więc skomplikowany, ale bardzo korzystny.
Inne artykuły

13.08.2025
Czy psy się pocą?
Czasami mamy wrażenie, że pocimy się dosłownie wszędzie. Niezależnie od tego, czy to przez ćwiczenia, upał czy ciężką pracę fizyczną, pocenie się jest najskuteczniejszym sposobem, w jaki nasze ciało reguluje swoją temperaturę. Na całej powierzchni ludzkiego ciała znajdują się gruczoły potowe, które przy podwyższonej temperaturze ciała produkują płyn – pot. Często widzimy psy leżące na chłodnej ziemi z wysuniętym językiem, ciężko dyszące. Czy oznacza to, że w ten sposób się chłodzą? Jak właściwie wygląda regulacja temperatury u psów?
Czytaj artykuł
12.08.2025
Jak hodować przepiórki?
Przepiórka to małe, ale bardzo pożyteczne zwierzę. Zaskoczy Cię wysoką produkcją jaj i niewielkimi wymaganiami hodowlanymi. Występuje w różnych częściach świata – od Europy, przez Amerykę Północną, Azję, aż po Afrykę. Łatwo ją rozpoznać po charakterystycznym śpiewie i barwnym upierzeniu. Przyjrzyjmy się bliżej temu „superptakowi”.
Czytaj artykuł
06.08.2025
Najczęstsze rodzaje chwastów i jak się ich pozbyć
Chwasty to wróg wszystkich miłośników ogrodnictwa. Rosną niemal wszędzie – nie potrzebują dużo wody, dobrej jakości gleby ani specjalnych warunków. Jak mówią doświadczeni ogrodnicy: „Tam, gdzie nic nie rośnie, chwast poradzi sobie bez problemu.” W negatywnym sensie chwastem nazywamy roślinę, która rośnie na grządce lub innym zagospodarowanym terenie wbrew woli ogrodnika. Jakie niepożądane rośliny najczęściej spotykamy w ogrodach i na trawnikach?
Czytaj artykuł