Jakie są główne różnice między masłem a margaryną?

Autor: Juraj Korim

09.02.2024

Jakie są główne różnice między masłem a margaryną?

Mówi się, że margaryna jest tylko tanim substytutem masła bez prawie żadnej wartości dodanej. Ale co, jeśli powiemy ci, że zawierają one dużą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych, których generalnie brakuje nam jako ludziom. W nowym artykule omówimy podstawowe różnice między produktami chłodzonymi. 

Margaryna lepiej się rozprowadza

Margaryna ma niewątpliwie dużą przewagę dzięki swojej doskonałej smarowności. Wystarczy otworzyć pojemnik z tłuszczem roślinnym i rozsmarować go na chlebie.

W przypadku masła trzeba myśleć bardziej konstruktywnie i pozostawić je w temperaturze pokojowej na co najmniej kilka minut. Pokrojenie go na małe kawałki pomoże mu zmięknąć.

Skład, smak i wartość odżywcza

Czym jest margaryna? Masło roślinne nie ma smaku samo w sobie, aromat i proces produkcji odgrywają ważną rolę. Z tego powodu istnieje również bardziej zauważalna różnica między margarynami niż w przypadku masła, które jest wytwarzane głównie z pasteryzowanego mleka.

Co więcej, różnice między żywnością o nazwach "margaryna" i "masło" obejmują fakt, że masło, w porównaniu z jego "substytutem", nie zawiera barwników i konserwantów. Z reguły ten produkt mleczny zawiera 80 procent lub więcej tłuszczu. W porównaniu z masłem, margaryny nie zawierają cholesterolu i są mniej kaloryczne, ale masło może pochwalić się substancjami wzmacniającymi odporność. 

W przeszłości mówiło się o szkodliwym składzie margaryn, który zmienił się na przestrzeni lat. Obecnie dostępne produkty zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bogate w witaminy i minerały. Twierdzi się nawet, że dzisiejsze masło roślinne ma korzystniejszy skład niż masło tradycyjne, choć wiadomo, że jego smak jest niepowtarzalny. Należy jednak wybierać ostrożnie, nie na podstawie ceny produktu, ale na podstawie składu i jakości.

Produkcja przemysłowa

Wiemy, co masz na myśli. Margaryna jest produkowana chemicznie, a masło ręcznie. Niestety, w dzisiejszych czasach (z kilkoma wyjątkami) oba produkty spożywcze nie mają ze sobą nic wspólnego. Kiedyś do produkcji masła powszechnie używano maselnicy, ale dziś powszechnie sprzedawany nabiał jest również produkowany przemysłowo.

Zastosowanie

W kuchni oba produkty mają swoje własne, ale ograniczone zastosowanie. Margaryna jest używana nie tylko jako warstwa na chlebie, ale jest również dodawana do smarowideł, kremów i nadzień. Masło ma szeroki zakres zastosowań, jako składnik ciast, ciastek lub jako składnik kremów, zapiekanek lub na przykład w puree ziemniaczanym. 

Nie należy smażyć na margarynie. Tłuszcze roślinne i margaryny o wysokiej zawartości wody nie nadają się do obróbki cieplnej. Nie nadaje się do tego również masło, choć jest ono powszechnie stosowane na patelniach. W wyższych temperaturach powstają niepożądane związki rakotwórcze.

A co z masłem do smarowania?

Prosta odpowiedź. Masło do smarowania nie ma nic wspólnego z masłem jako takim, ponieważ nie spełnia norm dotyczących składu tej żywności. Choć nie umniejsza to jego smakowitości, właściwym określeniem jest "smarowidło".

Rada końcowa

Niezależnie od tego, czy jesteś "drużyną masła", czy "drużyną margaryny", nie lekceważ składników przy ich wyborze i raczej dopłacaj. Zamiast masła, które uwalnia szkodliwe substancje w wysokich temperaturach, do smażenia używaj oleju rzepakowego. 

Inne artykuły

Jak wygląda wrzesień w ogrodzie?

16.09.2024

Jak wygląda wrzesień w ogrodzie?

Wrzesień to miesiąc, w którym przygotowujemy ogród na nadejście jesieni i zimy. Wiele roślin jeszcze kwitnie, ale inne już przygotowują się do zimowego odpoczynku. Co zrobić w ogrodzie i jakie prace czekają na przebudzenie wiosny?

Czytaj artykuł
Jak hodować świnkę morską?

10.09.2024

Jak hodować świnkę morską?

Świnka morska jest ulubionym zwierzęciem wielu ludzi ze względu na jej charakter i mniejsze wymagania dotyczące opieki. Mimo to ważne jest, aby znać zasady, których każdy powinien przestrzegać podczas hodowli świnek morskich. Dołącz do nas, aby zapoznać się z podstawami opieki, które zapewnią, że Twoja świnka morska będzie zdrowa i szczęśliwa. 

Czytaj artykuł
Klucz do udanych zbiorów

06.09.2024

Klucz do udanych zbiorów

Sierpień to radosny okres zbiorów dla ogrodników, ale jest to również bardzo pracowity czas. Ogrody zaczynają zapełniać się świeżymi owocami i warzywami czekającymi na zebranie i przetworzenie. To również sprawia, że ten ostatni miesiąc lata jest miesiącem obfitości. Jednak nawet w ogrodach najbardziej doświadczonych ogrodników rzeczy nie zawsze wyglądają tak idealnie, jak nam się wydaje. 

Czytaj artykuł

KONKURS: Zapisz się do naszego newslettera

i otrzymaj paszę uzupełniającą ACIDOMID.