Ile jaj znosi kura w ciągu jednego roku?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

22.07.2024

Ile jaj znosi kura w ciągu jednego roku?

Jajka są integralną częścią naszej diety. Nic dziwnego, że kurczaki są jednym z najczęściej hodowanych gatunków zwierząt domowych. Ale czy możecie sobie wyobraźić, jak powstaje takie jajko i co się z tym wiąże? Jak wygląda nieśność u kur oraz ile takich jajek nam za rok znoszą znajdziecie poniżej. Jeśli nie jesteście zainteresowani rozwojem pisklęcia w jajku, możesz hodować kury bez koguta, ale kogut pełni bardzo ważną funkcję ochronną i zapładniającą.

Tworba jajek u kur

Proces powstawania jaja u kur rozpoczyna się w jajniku, gdzie powstaje żółtko i rozwija się jajo. Gdy jajo jest dojrzałe, jest uwalniane z jajnika i przechodzi przez jajowód, gdzie jest otoczone białkiem i skorupką. Tutaj również, jeśli doszło do krycia, następuje zapłodnienie komórki jajowej. Jajeczko przemieszcza się następnie w kierunku macicy i wydostaje się przez kloakę. Cały ten proces trwa około 24-26 godzin dla każdego jajeczka. Tworzenie się otoczki w jajowodzie zajmuje najwięcej czasu. Etap ten trwa 15-18 godzin.

Cykl wysiadywania jaj

Jak często wysiadywują kurczaki jajka? Cykl nieśności, czyli okres, w którym kura znosi jaja, różni się w zależności od rasy, wieku, diety i środowiska. Ogólnie rzecz biorąc, kury znoszą najwięcej jaj w pierwszym roku, ale produkcja może spadać wraz z wiekiem. A kiedy kury znoszą jaja? Najczęściej około 9. rano, ale dzienny czas znoszenia jaj wynosi od 5 rano do 3 po południu.

Kura - ilość jajek za rok

Ile, tak naprawde, jajek potrafi kura słożyć? Średnica wysiadywania jajek u kur w rolnictwie fabrycznym może osiągnąć ponad 250 aż 300 jajek za rok w pierwszych latach życia drobiu. Produkcja jaj spada wraz z wiekiem. Oczywiście liczby te mogą się różnić w zależności od rasy, genetyki, wieku i opieki, jaką otrzymuje kura.

Ważne jest jednak, aby wziąć pod uwagę nie tylko ilość jaj znoszonych przez kurę, ale także ich jakość. Wysokiej jakości żywienie, opieka, higiena i warunki chowu odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu prawidłowo rozwiniętych jaj.

Rasy kur według nieśności

Jeśli szukasz odpowiedniej rasy do znoszenia jak największej liczby jaj, hybrydy będą dla Ciebie odpowiednie. Są one zaprojektowane z myślą o maksymalnej produkcji jaj - mogą znieść ponad 300 jaj rocznie.
Około 250 jaj rocznie mogą znieść kury rasy Lehhorn i Sussex, 200 jaj mogą znieść kury rasy plummets, które rekompensują straty w produkcji swoją mięsnością. Przeczytaj więcej o tych rasach w naszym artykule: "Kury nioski: które rasy znoszą najwięcej jaj".

Jajka są dla nas ważnym źródłem pożywienia, dlatego należy myśleć przede wszystkim o jakości produktu końcowego. Upewnij się, że hodowla jest prowadzona z myślą o komforcie i zdrowiu kur. I chociaż liczba jaj znoszonych przez kury jest zmienna, zależy ona od wielu czynników, które w dużej mierze są pod naszą kontrolą, ale również i Waszą.

Inne artykuły

Jakie mamy rasy kur?

11.06.2025

Jakie mamy rasy kur?

Dla wszystkich miłośników gospodarstwa jest jasne, że kury stanowią jego nieodłączną część. Ich różnorodne rasy charakteryzują się specyficznymi cechami, które predestynują je do różnych celów. Właściwy wybór rasy jest szczególnie ważny dla hodowcy, dlatego przygotowaliśmy dla Was krótkie zestawienie wybranych ras kur i ich ciekawych właściwości.

Czytaj artykuł
Jak hodować fretkę?

10.06.2025

Jak hodować fretkę?

Fretka to mały, zwinny drapieżnik spokrewniony z kunami. Jest inteligentnym, towarzyskim i zabawnym zwierzęciem, które nadaje się również do hodowli w mieszkaniu. Aby była szczęśliwa i zdrowa, potrzebuje odpowiedniej przestrzeni, ruchu, wysokiej jakości pożywienia i przede wszystkim uwagi. Jak to wszystko zapewnić? Dowiesz się z tego artykułu.

Czytaj artykuł
Jakie trujące rośliny rosną na pastwiskach?

09.06.2025

Jakie trujące rośliny rosną na pastwiskach?

Na łąkach i pastwiskach występuje wiele trujących roślin, które mogą zagrażać zdrowiu zwierząt, zwłaszcza koni, ponieważ są one bardzo wrażliwe. Rośliny te mogą być niebezpieczne zarówno w formie świeżej, jak i po wysuszeniu, np. w sianie. Oto najczęstsze i najgroźniejsze z nich.

Czytaj artykuł