Autor: Pavel Frček
23.09.2024
Dlaczego żywności organiczne są naprawdę lepsze?
Bez substancji chemicznych i pestycydów
Główny powód, dlaczego ludzie kupują biożywność, jest zawartość substancji chemicznych. Przy hodowaniu nie mogą być używane substancje chemiczne, herbicydy lub sztuczne nawozy. Dzięki temu na jedzeniu nie zostają resztki chemiczne. Na drugą stronę jedzenie konwekcyjne zawiera mnóstwo pestycydów, co zwiększa ryzyko chemii w jedzeniu.
Niektóre pestycydy nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie i podczas hodowania się mogą używać. Te organiczne pestycydy są owszem wytwarzane z organicznych substancji. Długoczasowe wystawianie się syntetycznym pestycydom, może mieć negatywne znaczenie dla naszego zdrowia. Te zawierają na przykład większe ryzyko raka, choroby serca, nierównowagę hormonalną wpływ na rozwój dzieci. Najbardziej uczulone osoby, który miały by unikać żywnościom konwekcyjnym, dzieci i kobiety w ciąży.
Bio Żywności nie mogą zawierać chemicznych dodanych substancji, witaminy E, nie są dozwolone również genetycznie modyfikowane organizmy.
Ochrona środowiska naturalnego
Bioprodukty i żywności organiczne nie mają negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Rolnicy i gospodarze, dbają na zrównoważony rozwój, oszczędzanie źródłami naturalnymi tak, by zostało zachowane i rodzajowo rozmaite. Rolnictwo ekologiczne używane jest w procesach naturalnych nawozów. Te metody prowadzą do utrzymywania zdrowego i urodzajnego środowiska, zarówno minimalizują szkodliwe substancje w żywnościach i negatywne wpływy na ekosystem. Naprzeciw temu rolnictwo konwekcyjne często przyczynia się degradacji gleby i cieku wodnym.
Co dotyczy hodowli zwierząt, dba się przede wszystkim na etyczne zachowanie. Zwierzęta by miały mieć regularny dostęp na pastwisko, karmione organiczną karmą. Ważne jest zapobiec używaniu antybiotyk i hormonów do wzrostu.
Lepszy smak
Z powodu tego, że o rośliny i zwierzęta dbamy znacznie więcej , bioprodukty mają bardziej naturalny smak, w porównaniu z żywnością konwekcyjną.
Chociaż bioprodukty i bio żywności są droższe, oferują wygody, które są warte. Do wygód należy, niska zawartość substancji chemicznych, dbanie o zrównoważony rozwój, lepszy jakościowy smak i to nie tylko. Również zawierają mnóstwo ważnych witaminów dla naszego ciała, jejich zakupem również wspieracie lokalnych rolników, którzy dotrzymują standardy. Bio produkty tak przedstawiają drogę do zdrowego odżywiania i respektowania nie tylko środowiska, ale też warunków do życia zwierząt.
Inne artykuły
19.11.2024
Jak przygotować królika do zimy?
Pomimo tego, że króliki są dosyć wytrzymałe zwierzęta, zima przynosi pewne wyzwania również dla królików, tak dla nas. Żeby przetrwać zimę w zdrowiu i komforcie, trzeba im nagotować odpowiednie środowisko i wymijać rzeczy, które króliki nie lubią. W dzisiejszym artykule się popatrzymy na to, jak dbać o króliki i jak by miały wyglądać przygotowania do zimy i do chłodnej pogody.
15.11.2024
Czy psy mogą jeść kości?
Na pewno słyszeliście, że psy nie powinny jeść kości. Z drugiej strony, niektórzy uważają, że kości im nie szkodzą. Prawda leży w pośrodku, dlatego przyjrzyjmy się, jakie kości psy mogą bezpiecznie spożywać.
13.11.2024
Jak chronić łapki pieska w zimie?
Zimowe zabawy kochają nie tylko dzieci, ale również nasi czworonodzy przyjaciele. Jednocześnie mroźna i chłodna pogoda przynosi problemy dotyczące łapek psich. Pielęgnacja o nie jest w takim razie nieodłączna część tego okresu. śnieg sól, i niskie temperatury mogą spowodować duże obciążenia, podrażnienia skóry, pękanie, ból łapek. W takim razie jak o nie dbać?