Dlaczego żywności organiczne są naprawdę lepsze?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

23.09.2024

Dlaczego żywności organiczne są naprawdę lepsze?

żywności organicznej stają się coraz bardziej popularne, najbardziej pomiędzy użytkownikami, którzy chcą się odżywiać lepiej i chronić nasze środowisko. Na pierwszy widok się mogą wydawać te żywności jednakowe, bywają droższe, oferują one jednak mnóstwo wygód, które sprawiają, że jest to lepszy wybór. Jakie tajemnice skrywają bio żywności?

Bez substancji chemicznych i pestycydów

Główny powód, dlaczego ludzie kupują biożywność, jest zawartość substancji chemicznych. Przy hodowaniu nie mogą być używane substancje chemiczne, herbicydy lub sztuczne nawozy. Dzięki temu na jedzeniu nie zostają resztki chemiczne. Na drugą stronę jedzenie konwekcyjne zawiera mnóstwo pestycydów, co zwiększa ryzyko chemii w jedzeniu.


Niektóre pestycydy nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie i podczas hodowania się mogą używać. Te organiczne pestycydy są owszem wytwarzane z organicznych substancji. Długoczasowe wystawianie się syntetycznym pestycydom, może mieć negatywne znaczenie dla naszego zdrowia. Te zawierają na przykład większe ryzyko raka, choroby serca, nierównowagę hormonalną wpływ na rozwój dzieci. Najbardziej uczulone osoby, który miały by unikać żywnościom konwekcyjnym, dzieci i kobiety w ciąży.


Bio Żywności nie mogą zawierać chemicznych dodanych substancji, witaminy E, nie są dozwolone również genetycznie modyfikowane organizmy.

Ochrona środowiska naturalnego

Bioprodukty i żywności organiczne nie mają negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Rolnicy i gospodarze, dbają na zrównoważony rozwój, oszczędzanie źródłami naturalnymi tak, by zostało zachowane i rodzajowo rozmaite. Rolnictwo ekologiczne używane jest w procesach naturalnych nawozów. Te metody prowadzą do utrzymywania zdrowego i urodzajnego środowiska, zarówno minimalizują szkodliwe substancje w żywnościach i negatywne wpływy na ekosystem. Naprzeciw temu rolnictwo konwekcyjne często przyczynia się degradacji gleby i cieku wodnym.


Co dotyczy hodowli zwierząt, dba się przede wszystkim na etyczne zachowanie. Zwierzęta by miały mieć regularny dostęp na pastwisko, karmione organiczną karmą. Ważne jest zapobiec używaniu antybiotyk i hormonów do wzrostu.

Lepszy smak

Z powodu tego, że o rośliny i zwierzęta dbamy znacznie więcej , bioprodukty mają bardziej naturalny smak, w porównaniu z żywnością konwekcyjną.


Chociaż bioprodukty i bio żywności są droższe, oferują wygody, które są warte. Do wygód należy, niska zawartość substancji chemicznych, dbanie o zrównoważony rozwój, lepszy jakościowy smak i to nie tylko. Również zawierają mnóstwo ważnych witaminów dla naszego ciała, jejich zakupem również wspieracie lokalnych rolników, którzy dotrzymują standardy. Bio produkty tak przedstawiają drogę do zdrowego odżywiania i respektowania nie tylko środowiska, ale też warunków do życia zwierząt.

Inne artykuły

Jak karmić świnie?

01.07.2025

Jak karmić świnie?

Świnie należą do mało wymagających zwierząt gospodarskich, jednak również w ich przypadku jakość paszy ma ogromny wpływ na wzrost, zdrowie i wydajność. Niezależnie od tego, czy hodujesz prosięta, lochy, czy tuczniki, prawidłowo skomponowana dawka pokarmowa oraz stały dostęp do czystej wody są absolutną podstawą. W tym artykule przyjrzymy się kluczowym zasadom żywienia świń w warunkach domowych.

Czytaj artykuł
Rodzaje serów i ich pochodzenie

24.06.2025

Rodzaje serów i ich pochodzenie

Ser to nie tylko edamski na kanapce. Na świecie istnieją setki rodzajów sera – pleśniowe, twarde, świeże, parzone... Każdy region ma swój charakterystyczny ser, który odzwierciedla lokalną tradycję i smak. Przyjrzyjmy się, skąd pochodzą niektóre znane sery.

Czytaj artykuł
Czy zwierzętom się coś śni?

23.06.2025

Czy zwierzętom się coś śni?

Być może zauważyłeś, że twój pupil podczas snu czasem porusza łapami, rusza oczami lub wydaje różne dźwięki. Czy to oznacza, że coś mu się śni? A może to tylko przypadkowe skurcze mięśni? Dowiesz się tego z poniższego artykułu.


Czytaj artykuł