

Autor: Pavel Frček
13.05.2025
Czym karmić psa: BARF, karma sucha czy mokra?
W dzisiejszych czasach mamy wiele możliwości, jak i czym karmić swojego psa. Każda opcja ma swoje zalety i wady. Przyjrzyjmy się im razem.
BARF
To sposób żywienia oparty na surowym, nieprzetworzonym jedzeniu, zawierającym świeże mięso, podroby, kości, owoce, warzywa, jajka, drożdże, różne oleje, nasiona, zioła i inne składniki. Porcja dzienna jest dobierana indywidualnie w zależności od aktywności, wieku, wagi i innych czynników (np. alergii, nietolerancji). Ważne jest, by dobrze zapoznać się z zasadami diety BARF, by zapewnić psu zbilansowane żywienie z wszystkimi niezbędnymi składnikami.
Podstawowy schemat:
- 55–70% – mięso (¾ mięśnie, ¼ podroby)
- 20–25% – kości (najlepiej z mięsem)
- 10–20% – dodatki (warzywa, owoce, makaron, ryż, płatki owsiane)
Zalety:
Ponieważ to jedzenie nie jest poddane obróbce cieplnej, jest bardziej naturalne dla psów. Zawiera więcej witamin i minerałów niż sucha lub mokra karma. Gryzienie kości pomaga psom czyścić zęby, co zmniejsza ryzyko powstawania kamienia nazębnego. Wiemy dokładnie, czym karmimy psa.
Wady:
Ryzyko występowania bakterii w surowym mięsie. Konieczność częstszego odrobaczania. Potrzebne miejsce w zamrażarce. Przygotowanie posiłku zajmuje więcej czasu niż nasypanie karmy lub otwarcie puszki. Ważna jest różnorodność i równowaga – karmienie ciągle tym samym może prowadzić do niedoborów. Trudniejsze do realizacji w podróży. Niektóre psy są wybredne i nie zjedzą wszystkiego, co dostaną.
Karma sucha
To przemysłowo produkowana sucha karma. Istnieje wiele rodzajów, marek i smaków.
Zalety:
Szybkie i łatwe karmienie – nie trzeba poświęcać czasu na przygotowanie ani komponowanie składników. To pełnoporcjowe pożywienie, więc nie trzeba niczego dodawać. Przechowywanie jest proste – wystarczy worek lub pojemnik, nie trzeba trzymać w chłodzie. Można dobrać karmę idealnie dopasowaną do psa (szczeniak/dorosły, hipoalergiczna/zwykła/specjalistyczna, według wielkości rasy). Nadaje się też jako smakołyk. Bardzo praktyczna w podróży.
Wady:
Należy kontrolować skład. Czasem mogą się trafić ciała obce w karmie. Trzeba dbać o odpowiednie nawodnienie. Dobrej jakości karma bywa droga. Psy wydalają więcej kału. Podczas jedzenia nie czyszczą zębów tak dobrze, dlatego warto uzupełniać pielęgnację jamy ustnej.
Karma mokra (konserwy)
To przemysłowo produkowana karma w puszkach. Na rynku dostępnych jest wiele marek i rodzajów, więc łatwo dopasować karmę do potrzeb psa.
Zalety:
Bardzo łatwa w przygotowaniu i intensywnie pachnie – psy ją uwielbiają. Można ją mieszać z dodatkami. Psy zazwyczaj dobrze ją przyjmują. Nadaje się dla starszych lub chorych psów, które mają problemy z gryzieniem. Zawiera więcej białka i wody niż karma sucha. Sprawdza się także w podróży.
Wady:
Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie, potrzeba większej ilości karmy mokrej niż suchej. Puszki są zazwyczaj droższe. Po otwarciu trzeba szybko zużyć. Psy przy spożywaniu konserw w ogóle nie czyszczą zębów, co może prowadzić do problemów z jamą ustną. Po każdym posiłku miska musi być dokładnie umyta.
Inne artykuły

11.06.2025
Jakie mamy rasy kur?
Dla wszystkich miłośników gospodarstwa jest jasne, że kury stanowią jego nieodłączną część. Ich różnorodne rasy charakteryzują się specyficznymi cechami, które predestynują je do różnych celów. Właściwy wybór rasy jest szczególnie ważny dla hodowcy, dlatego przygotowaliśmy dla Was krótkie zestawienie wybranych ras kur i ich ciekawych właściwości.
Czytaj artykuł
10.06.2025
Jak hodować fretkę?
Fretka to mały, zwinny drapieżnik spokrewniony z kunami. Jest inteligentnym, towarzyskim i zabawnym zwierzęciem, które nadaje się również do hodowli w mieszkaniu. Aby była szczęśliwa i zdrowa, potrzebuje odpowiedniej przestrzeni, ruchu, wysokiej jakości pożywienia i przede wszystkim uwagi. Jak to wszystko zapewnić? Dowiesz się z tego artykułu.
Czytaj artykuł
09.06.2025
Jakie trujące rośliny rosną na pastwiskach?
Na łąkach i pastwiskach występuje wiele trujących roślin, które mogą zagrażać zdrowiu zwierząt, zwłaszcza koni, ponieważ są one bardzo wrażliwe. Rośliny te mogą być niebezpieczne zarówno w formie świeżej, jak i po wysuszeniu, np. w sianie. Oto najczęstsze i najgroźniejsze z nich.
Czytaj artykuł